fallback

Лидерът на Хамас призова за нова интифада срещу Израел

Палестинците и израелците дадоха хиляди жертви при предишните две въстания

12:04 | 07.12.17 г. 7

Лидерът на палестинската организация Хамас, която управлява Ивицата Газа, призова за трета интифада (въстание) срещу Израел, след като американският президент Доналд Тръмп обяви Йерусалим за столица на Израел, съобщава Bloomberg.

Йерусалим бива отвличан и изтръгван от нас“, каза Исмаил Хания в реч, предавана по телевизия Al Jazeera, в четвъртък. Той приравни промяната в политиката на Тръмп на „обявяване на война“ на палестинците.

Хания призова за действия, след като в сряда Тръмп обяви Йерусалим за столица на Израел и наруши десетилетия американска политика, която досега признаваше града за свещен за мюсюлмани, евреи и християни.

Той обяви и плановете за преместване на посолството на САЩ там от Тел Авив. Предишните администрации на САЩ се противопоставяха на подобен ход, който може да доведе до размирици сред мюсюлманите и да отчужди мюсюлманските съюзници.

Тази коалиция на злото, което реши едностранно статута на Йерусалим, изисква ясна позиция от наша страна“, включително общ бойкот на араби и мюсюлмани срещу администрацията на САЩ, каза Хания.

Палестинците и израелците дадоха хиляди жертви при предишните две интифади.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:47 | 13.09.22 г.
fallback