fallback

За година Канада е консумирала марихуана за 4,8 млрд. долара

Според „експерименталните“ данни на канадската статистическа служба общо 698 тона канабис са били консумирани от около 4,9 млн. пушачи в страната

17:58 | 18.12.17 г.
Автор - снимка
Създател

Жителите на Канада по всяка вероятност са консумирали марихуана на стойност 6,2 млрд. канадски долара (4,8 млрд. щатски долара) през 2015 г. Това показват данни на държавната статистическа агенция в страната, цитирани от Bloomberg.

Според службата общите изчисления както за незаконния пазар на марихуана, така и за разрешената от закона продажба на медицинска марихуана, са „експериментални“, като е възможно потреблението да бъде най-малко 5 млрд. канадски долара (3,8 млрд. щатски долара).

Данните показват, че общо 698 тона канабис са били консумирани, като средната цена за грам варира между 7,14 и 8,84 канадски долара.

Предполага, се че 4,9 млн. канадци употребяват наркотичното вещество. 

„Необходимо е канадската национална статистическа система да се приспособи към измерването на икономическото и социално влияние на легализирания канабис“, се посочва в доклада на службата.

Канадският премиер Джъстин Трюдо неведнъж е заявявал, че е ангажиран с пълното легализиране на марихуаната до юли следващата година. Засега употребата й за медицински цели е частично разрешена.

В момента лицензираните производители на марихуана в Канада осигуряват около 5% от очакваното търсене за немедицински цели, обслужвайки около 200 хил. пациенти с рецепта. Но след легализирането й следващата година се предполага, че към тази бройка ще се прибавят милиони други, пише сайтът oilprice.com.

В същото време само през последната година броят на хората, използващи марихуана за медицински цели, се е утроил и нараства с около 7% всеки месец.

Ако бъде легализиран напълно, опиатът може да донесе приходи от 22,6 млрд. долара по данни на Deloitte – това представлява повече от приходите от бира, вино и спиртни напитки, взети заедно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
fallback