fallback

Търговска война може да струва 470 млрд. долара на световната икономика

Днес еврокомисарят на търговията Сесилия Малстрьом заяви, че ЕС ще се опълчи на заплахите на протекционистите

21:41 | 12.03.18 г.

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Пълномащабна търговска война може да струва на световната икономика 470 млрд. долара до 2020 г., сочат изчисления на Bloomberg Economics.

Решението на САЩ да наложат мита върху стоманата и алуминия може да е само началото, тъй като президентът Доналд Тръмп заплашва с още налози, а останалите икономики обещават да отговорят. Еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом заяви днес, че ще се опълчи на заплахите на протекционистите.

Анализът на Bloomberg Economics предвижда, че ако САЩ въведат 10% данък върху вноса и останалият свят отговори, световната икономика ще се свие с 0,5% до 2020 г. в сравнение със сценарий без мита. Според икономистите Джейми Мъри и Том Орлик това е краен сценарий, „но вече не е невъзможен“.

Те смятат, че подобен ход ще навреди на световната икономика по много начини, на първо място с по-висока инфлация, която намалява търсенето на потребителите в САЩ, а това на свой ред вреди на износа на останалите икономики. При ответни мерки сътресенията вследствие на инфлацията ще бъде усетено и в други страни, което ще се отрази на американския износ.

В резултат на това американската икономика ще се свие с 0,9% през 2020 г. спрямо сценарий без мита. Инфлацията ще се ускори и повечето централни банки в света ще бъдат изправени пред трудния избор между мерки за справяне с по-бързия растеж на цените и по-слабото търсене при търговска война.

Bloomberg Economics смята, че световната търговия може да се свие с 3,7% до 2020 г. спрямо сценарий без мита. Въздействието върху световната икономика ще бъде усетено още тази година, макар и слабо, а растежът ще бъде с 0,2% по-слаб през 2019 г. и с 0,3% през 2020 г.

Мъри и Орлик отбелязват още, че в дългосрочен план световният БВП също ще пострада, тъй като по-слабата търговия означава по-малко конкуренция и повече бариери пред обмена на технологии и идеи. Всичко това намалява производителността и устойчивия ритъм на растеж на световната икономика.

Това опасение беше изразено от мнозина, включително от германския канцлер Ангела Меркел, която предупреди, че никой няма да спечели световен търговски конфликт. Германия е една от страните, към които са насочени мерките на Тръмп предвид излишъка ѝ, а американският президент каза още, че ЕС се отнася много лошо със САЩ в областта на търговията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:22 | 09.09.22 г.
fallback