IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК и Русия обмислят дългосрочно петролно сътрудничество

Според саудитския престолонаследник Мохаммед бин Салман се цели 10-20-годишна сделка

21:17 | 27.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия работят заедно за постигането на дългосрочна сделка за ограничаване на добива, която може да удължи контрола върху световните петролни доставки с водещите производители за много години напред, съобщава Ройтерс.

Саудитският престолонаследник Мохаммед бин Салман заяви за агенцията, че Рияд и Москва обмислят удължаване на алианса за ограничаването на добива, започнал през януари 2017 г., след като цените на суровината се сринаха.

„Полагаме усилия да преминем от споразумение, което договаряме година за година, до 10-20-годишно споразумение“, заяви престолонаследникът в интервю за агенцията от Ню Йорк. „Имаме сделка по голямата картина, но не и по детайлите“.

Най-големият производител в ОПЕК Саудитска Арабия привлече Русия и други производители за сътрудничество с картела, когато цените на петрола се сринаха от над 100 долара за барел през 2014 г. до под 30 долара през 2016 г.

Суровият петрол се възстанови до 70 долара, но бързо нарастващото производство от шистовите производители в САЩ органичава цените.

Русия, която никога не е била членка на ОПЕК, е работила заедно с картела и при предишни презасищания, още през 90-те години, но 10-20-годишна сделка между двете би била абсолютен прецедент.

Престолонаследникът заяви още, че листването на 5% от саудитската петролна компания Saudi Aramco може да се случи в края на 2018 или началото на 2019 г. в зависимост от пазарните условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още