fallback

Петролният гигант Shell иска да продава електричество

Британско-холандският гигант смята да влага между един и два милиарда долара годишно в нови енергии до 2020 г.

16:55 | 30.03.18 г. 1

Снимка: Архив Ройтерс

Royal Durch Shell се впусна в малки, но стратегически придобивания в област, която петролните компании като нея отдавна избягват – електрическата енергия, пише Wall Street Journal.

В последните няколко месеца британско-холандският гигант купи компания за зареждане на електрически автомобили и дял в дружество за слънчева енергия в рамките на по-широк дългосрочен план, с който иска да обвърже огромното си производство на петрол и газ с футуристичен енергиен бизнес.

Shell смята, че може да извлече печалба от промените на енергийния пазар на фона на по-осезаемото присъствие на възобновяемите енергийни източници, като комбинира големия си филиал за търговия с енергия със стабилното предлагане на петрол и газ за случаите, когато няма слънце или вятър.

Shell съобщи, че дори може да се конкурира с технологични компании, анализирайки данни за това как и кога клиентите използват електричество, за да им осигури най-добрата сделка.

Ако всичко върви по план, след няколко десетилетия Shell ще може да добива и газ, който да използва за производство на електричество и след това да продава енергия на домове, компании и станции за зареждане на електромобили. Моделът е сходен с петролния бизнес на компанията от петролната платформа до бензиностанцията.

Shell съобщи, че планира да влага между един и два милиарда долара на година в подразделението си „Нови енергии“ до 2020 г. - повече, отколкото останалите големи петролни компании заделят за възобновяеми източници и производство на електричество. Компанията изгражда вятърни паркове по европейските крайбрежия и съобщи, че бъдещите ѝ инвестиции могат да включват и захранвани с газ електроцентрали.

Продажбата на електричество на печалба обаче остава предизвикателство. Петролната индустрия вече загуби милиарди долари в предишните си усилия да се насочи към възобновяеми източници. Преди време Shell се впусна в безуспешни проекти за ветропаркове и слънчева енергия, които я накараха да се оттегли от тези сектори за години. В същото време петролни компании избягват силно регулирания, локализиран и с ниска възвръщаемост бизнес, свързан с производството и продажбата на електричество.

Shell действа предпазливо, като влага малка част от капиталовите си разходи на стойност 25 до 30 млрд. долара в бизнеса с нова енергия. Компанията ще остане преди всичко производител на петрол и газ в идните десетилетия.

Придобиването от Shell на британската електрическа компания First Utility ѝ дава клиентска база от 825 хил. домове във Великобритания и Германия. В същото време New Motion, една от най-големите компании в света за зареждане на електромобили, ѝ дава над 30 хил. пункта за зареждане на електромобили в частни жилища и над 50 000 обществени пунктове за зареждане в Европа. Заедно с компанията Ionity Shell планира да инсталира 500 високоскоростни пункта за зареждане в десет европейски страни в идните две години.

В дългосрочен план има очаквания броят на електромобилите на пътя да нарасне в Европа, насърчен от мерките във Франция, Великобритания и други страни за забрана на двигателите с вътрешно горене.

„Повратната точка не е далеч“, смята Маартен Ветселаар, ръководител на подразделението за газ и нови енергии на Shell. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
fallback