fallback

Иран започва първи етап от усилията за спасяване на ядрената сделка

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф започва спасителната си обиколка от Китай

12:06 | 13.05.18 г.

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф започна днес посещение в Китай - първи етап от негова обиколка с цел спасяване на споразумението за ядрената програма на Иран и защита на икономическите интереси на страната, предаде AFP.

Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от ядрената сделка, което я постави под въпрос.

След Китай иранският външен министър ще бъде утре в Москва за среща с руския си колега Сергей Лавров, а във вторник в Брюксел ще разговаря с първите дипломати на Франция, Великобритания и Германия, както и с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Освен от САЩ и Иран, ядрената сделка бе подписана от Китай, Русия и трите европейски сили. Всички страни без Съединените щати потвърдиха подкрепата си за споразумението.

Обиколката на Зариф освен това започна два дни след безпрецедентни израелски удари по предполагаеми ирански военни цели в Сирия, при които са били убити, според неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека, най-малко 11 ирански бойци.

Иранският външен министър пристигна в Пекин днес по обед местно време. Той има предвидена среща с китайския колега Ван И.

Китай е икономически партньор номер едно на Иран. Той му отпусна кредитни линии за огромно финансиране на инфраструктурни проекти, отбелязва френската информационна агенция.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
fallback