fallback

Графика на деня: Страните с най-големи валутни резерви

Азия има значително присъствие сред най-големите страни притежателки на чуждестранна валута

20:35 | 01.06.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В рисковата игра на международна търговия притежанието на чуждестранна валута може да ви предостави много варианти за действие.

Подобни резерви може да бъдат много полезни при спасяването на местните валути и дори да послужат като гаранция в случай на национална икономическа криза. А ако валутата е в изобилие, тя може да спомогне за оказване на влияние върху международните отношения.

Visual Capitalist обобщава кои са страните с най-големи валутни резерви спрямо актуални данни на Международния валутен фонд (МВФ).

Първото място принадлежи на Китай с впечатляващата сума от 3,2 трлн. долара. Второто място също е за държава от Азия – Япония, която притежава 1,2 трлн. долара. Челната петица се допълва от Швейцария със 785,7 млрд. долара, Саудитска Арабия – 486,6 млрд. долара и Китай – 437,5 млрд. долара.

Сред първите места се забелязва отчетливото присъствие на страни от азиатския континент – шест от десет.

Според картата през първото тримесечие на тази година резервите на България са в размер на 25 млрд. долара.

Впечатление прави това, че в челната десетка отсъстват големи западни икономики като САЩ и Германия, например. Това е така, тъй като американският долар и еврото са едни от най-често срещаните валути в чуждестранни резерви, използвани за международни трансакции. В резултат на това страните, за които са национални валути, няма нужда да съхраняват големи резерви.

По данни на световните централни банки за първото тримесечие на миналата 2017 г. повече от половината световни валутни резерви са били в американски долари – 63,5%. На второ място, но с много по-малък процент е еврото – 20%. Веднага след това са японската йена и британският паунд с по 4,5%, канадският долар (2%), австралийският долар (1,8%) и китайският юан (1,1%).

Графиката в пълен размер може да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:04 | 11.09.22 г.
fallback