fallback

Кремъл: Русия ще защити интересите си в търговската война

Говорителярт на Кремъл Дмитрий Песков е обезпокоен от последиците за конкретни сектори от световната икономика

15:34 | 06.07.18 г.

Русия "ще защити интересите си", след като САЩ обявиха търговска война на Китай, налагайки мита за десетки милиарди долари върху китайски продукти, предупреди днес Кремъл, пише БТА.

Русия вече взе и ще вземе всички необходими мерки, за да защити собствените си интереси. Още повече, че такива мерки са предвидени от правилата и нормите на Световната търговска организация (СТО), заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от АФП. 

Песков допълни, че Москва "следи много внимателно" мерките, взети от едната и от другата страна в тази търговска война. Той допълни, че е обезпокоен от последиците за конкретни сектори от световната икономика.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви наказателни мита върху общо 34 милиарда долара китайски внос, включващ автомобили, твърди дискове и части за самолетостроенето, които влязоха в сила днес.

Пекин незабавно отговори, налагайки мита върху американски стоки и се обяви против "най-голямата търговска война в икономическата история".

От началото на 2018 година Тръмп предизвиква търговски конфликт, налагайки мита върху канадски, европейски и китайски стоки, заявявайки, че международната търговия е небалансирана и във вреда на САЩ.

В края на юни руското правителство обяви, че е сезирало СТО, за да оспори американските мита върху стоманата и алуминия.

Руското министерство на икономиката предупреди, че подготвя списък с американски стоки, за които планира да наложи нови митнически бариери, и те биха могли да са на стойност близо 93 милиона долара, припомня АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:16 | 06.09.22 г.
fallback