fallback

Какво се промени през 2018 г. във визията за постигане на чиста енергия?

Борбата срещу климатичните промени печели все по-широка обществена подкрепа, която оказва натиск върху политиката на глобално ниво

17:20 | 30.12.18 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Вероятно всички новини, свързани с климатичните промени през годината, имаха горчив привкус. Количествата парникови газове в глобален мащаб достигнаха рекордни нива, а докладът на междуправителствения панел за климата за ограничаване на затоплянето до 1,5 градудса по Целзий алармира, че с това светът единствено ще забави с още десет години екологичната катастрофа, която предстои, пишат Умаир Ирфан и Дейвид Робъртс за Vox.com. 

Агресивната политика на администрацията на американския президент спрямо климатичните регулации замрази промените в транспортния сектор в САЩ и даде повече протранство на въглищните електроцентрали, вдигайки ограниченията за количествата изхвърляни парникови газове.

И все пак това не е цялата история. През 2018 г. технологиите за чиста енергия отчетоха сериозен скок в своето развитие и разпространение. Станаха по-евтини и достъпни.

Гражданите са изключително загрижени за климатичните промени. Общественото мнение измести своя фокус през годината в полза на регулирането на вредните газове и постигането на целите за 100% възобновяема енергия стана изключително популярна инициатива.

По време на междинните избори в САЩ през ноември някои кандидат-губернатори проведоха кампании, акцентиращи върху борбата с климатичните промени.

Активистите вече настояват за всеобхватна стратегия за декарбонизиране на икономиката.

Климатичните промени са изключително голям и неотложен проблем, а преходът от изкопаеми горива към възобновяема енергия е, може би, най-голямото предизвикателство пред човечеството в новата история.

Развитието на зелената енергия

През 2018 г. се обособи широк спектър от нови и устойчиви технологии за чиста енергия, които се превърнаха в решаващи фактори  за намаляването на вредните емисии от транспортния, енергийния и индустриалния сектор.

Такива технологии са електрическите превозни средства, които са достъпни както за закупуване, така и за наемане.

Все повече компании инвестират в големи вятърни централи, които работят много по-ефективно от преди и предоставят значително по-евтина електроенергия.

Широкият набор от соларни технологии, от плаващи централи до самопочистващи се фотоволтаични съоръжения и двойни панели, спомага за качественото усвояване на слънчевата енергия.

Проучване на общественото мнение показва, че политиките за борба с климатичните промени са изключително популярни в САЩ.

Тази подкрепа оказва все по-голямо влияние на местно и държавно равнище.

През септември губернаторът на Калифорния Джери Браун подписа изпълнителна заповед, с която щатът се ангажира с най-амбициозната климатична цел в своята история – постигане на 100-процентово използване на чиста енергия до 2045 г.

По данни на Sierra Club повече от 90 населени места в 10 щата са поставили подобни цели. В това число влизат Бъркли (Калифорния), Боулдър (Колорадо), Синсинати (Охайо) и Конкорд (Ню Хемпшир).

Въпреки сериозния напредък на зелените технологии, все пак политиката остава водещ фактор в тяхното развитие.

Необходими са по-твърди мерки за ограничаване на емисиите и ускоряване на прехода към чиста енергия във всички сфери на икономиката.

Това, което светът постигна през 2018 г. не е достатъчно, но все пак не е и нищо. Вече същестува изградена стратегия за спрявне с глобалното затопляне, която остава да бъде изпълнена.

Основното предизвикателство е да се прояви воля за стартиране на още по-бърз и ефективен преход към бъдеще без въглеродни емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
fallback