fallback

Печеливши и губещи на капиталовите пазари за 2018 г.

Въпреки че за някои борси годината беше най-лошата от предишната финансова криза насам, имаше и изключения от негативната тенденция

18:12 | 04.01.19 г. 3

Големите фондови пазари по света претърпяха най-тежката си година от предишната финансова криза насам, предизвикайки страхове у много от инвеститорите, че спадовете ще продължат и през следващите месеци, пише в свой анализ CNBC.

Търговското напрежение между двете най-големи икономики в света, нарастващата загриженост около повишаващите се лихвени проценти и геополитическите проблеми като Brexit оказаха негативен ефект върху финансовите пазари през миналата година.

Но имаше и някои забележителни изключения от общата негативна тенденция през последните дванадесет месеца.

Ето кои са и най-добре, и най-зле представилите се индекси на фондовите пазари през 2018 г.

Украйна +80,39%

Индексът на фондовата борса в Украйна PFTSE рязко се повиши с над 80% през 2018 г., което го превръща и в най-добре представилия се в света.

Резултатът е факт въпреки искането за помощ на Украйна от международните ѝ партньори в Европейския съюз и НАТО, след като Русия конфискува три украински кораба заедно с 23-членния им екипаж на борда. Инцидентът се случи в Керченския проток, който разделя Азовско и Черно море на юг от Украйна и Русия.

Ликвидността и цялостната инфраструктура на украинския капиталов пазар обаче са силно влошени, писа преди време investor.bg в свой анализ.

„Силният ръст на местния индекс дори не е ясно откъде идва, имайки предвид представянето на настоящите му компоненти - едва 7 на брой, а обемите и free float-ът са изключително ниски“, коментира за Invetsor.bg Надя Неделчева, ръководител на отдел „Управление на портфейли и анализи” в Карол Капитал Мениджмънт в края на ноември.

Македония +30,41%

Индексът на сините чипове MBI 10 на Македонската фондова борса нарасна с почти една трета през 2018 г.

Това се случи в годината, в която страната успя да постигне пробив в споразумението с Гърция за уреждане на дългогодишения спор за името си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
fallback