fallback

Енергийният преход – архимедовият лост на геополитиката

Геополитическото значение на основните доставчици на изкопаеми горива ще изгуби своята сила с напредъка към по-чиста енергия, прогнозират от IRENA

08:22 | 25.01.19 г. 18

Бързото внедряване на възобновяемата енергия ще „преначертае геополитическата карта през текущото столетие“, показва нов доклад, изследващ геополитическите последици от глобалния енергиен преход. 

Възходът на енергията от възобновяеми източници може драматично да повиши енергийната независимост, посочват от Глобалната комисия по геополитика и енергиен преход, която стои зад изготвения доклад, поръчан от Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).

Според Ник Кънингам от Oilprice, тъй като енергията може да бъде генерирана от различни технологии, използващи слънцето и вятъра, вместо да се концентира върху изчерпаеми ресурси като петрола и природния газ, които са неравномерно разпространени в световен мащаб, много страни ще имат възможността да ограничат своята зависимост към волатилните цени на енергията и резките промени в количеството на енергийните доставки именно чрез възобновяемата енергия.

Стратегическото значение на критични точки, като Ормузкия проток и пролива Малака, ще отслабне заедно с ролята на изкопаемите горива в глобалната енергийна система.

Друга важна точка е това, че възобновяемата енергия може да се използва при почти всякакви условия, като нейната система може да бъде и децентрализирана.

Докладът на IRENA твърди, че децентрализираният характер на възобновяемата енергия ще засили и демократизацията.

„Възобновяемите енергийни източници ще бъдат мощен двигател за демократизацията, тъй като те ще направят възможно децентрализирането на енергийните доставки, което ще засили ролята на отделния гражданин, местните общности и градовете“, смятат от IRENA.

Ключовата разлика между възобновяемите енергийни източници и изкопаемите горива е в цената.

Като технология, а не толкова като краен природен продукт, разходите се понижават с повишаването на чистотата на технологиите, които произвеждат енергията.

„Възобновяемите енергийни източници имат почти нулеви пределни разходи, а някои от тях, като слънчевата и вятърната енергия, се радват на понижение на разходите от близо 20% с всяко удвояване на капацитета“, посочва докладът.

Предстои да се направят още множество стъпки за постигане на пълен енергиен преход.

Въпреки че в много страни жителите сами могат да генерират енергия в своите домове, редуцирайки замърсяването на въздуха, появяват се нови рискове заради необходимостта от нови минерали и метали, без които този тип технология не може да се развива.

Нуждата от кобалт, мед, литий, никел и други суровини може да създаде проблеми, които да са подобни на тези при доставките на изкопаеми горива.

Около 60% от доставките на кобалт идват от Демократична република Конго, а скокът при търсенето на този тип метал за електромобилната индустрия води до социални, икономически, политически и екологични проблеми в много страни.

За износителите на изкопаеми горива, главно големите петролни производители от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), започналият енергиен преход към по-чиста енергия представлява сериозен риск.

Докладът на IRENA показва, че най-сериозни последици от този преход ще има в Саудитска Арабия, следвана от Катар, Либия, Ангола, Конго, Кувейт и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Ефектът ще бъде значително по-слаб в Русия, Иран, Алжир и Азербайджан.

Проблемът в много от тези страни ще продължи в друга посока.

Въпреки преекспонираната идея за “Визия 2030“, която беше обявена преди няколко години, сега сякаш саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман отстъпва от високите цели, които беше поставил пред кралството във връзка с енергийния преход.

Вместо това Рияд влага пари в разширяването на капацитета си за производството на петрол.

САЩ, Китай, Япония и Европейският съюз (ЕС) се намират в много по-добра позиция.

САЩ, например, се превърнаха в най-големия производител на петрол и природен газ в света. Те, обаче, са много добре позиционирани спрямо новите технологии за чиста енергия, включително роботиката, изкуствения интелект и електрически превозни средства, се посочва в доклада.

Но бенефициентите на енергийната трансформация не трябва да са само богати и големи страни.

IRENA посочва Ирландия „като добър пример за ефективна икономическа трансформация, базирана на възобновяемите енергийни източници“.

През изминалия век Ирландия е била една от най-бедните страни в Европа, силно зависима от вноса на въглища и петрол. Сега тя е една от държавите с най-висок стандарт на живот, чиято енергетика се развива единствено чрез водната и геотермалната енергия, подчертава докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
fallback