fallback

САЩ искат извънредно заседание на Съвета за сигурност заради Венецуела

Русия се противопоставя на подобно заседание заради един "вътрешен за Венецуела въпрос", който не заплашва международния мир и сигурност

23:15 | 24.01.19 г.

САЩ са поискали официално да се проведе извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради ситуацията във Венецуела. 

Американското искане е за заседание, което да започне в 9 ч. източноамериканско време (14 ч. по Гринуич) в събота. Сега председателството на Съвета, което през януари е в ръцете на Доминиканската република, трябва да вземе решение дали ще има такова заседание, кога ще се проведе то и в колко часа.

Русия се противопоставя на подобно заседание заради един "вътрешен за Венецуела въпрос", който не заплашва международния мир и сигурност.

Същевременно директорът на неправителствената венецуелска организация "Венецуелски наказателен форум" Алфред Ромеро каза, че в хода на протестите срещу режима на Николас Мадуро в периода 21-23 януари във Венецуела са били задържани около 330 души.

Друга неправителствена организация Център за наблюдение на гражданския конфликт пък каза, че за четири дни на протести и размирици във Венецуела са загинали 26 души, предаде Франс прес. Организацията е известна с критичните си позиции към управлението на Мадуро. Тя уточнява, че 7 от тези 26 загинали, са били убити в Каракас по време на протестното движение.

Канада пък се готви да е домакин на среща на страните от Групата от Лима, която да е посветена на следващите стъпки, които да се предприемат във Венецуела, предаде Ройтерс, като се позова на запознати източници. Срещата може да е през февруари или март в Торонто. Групата наброява 14 държави от двете Америки.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:32 | 13.09.22 г.
fallback