fallback

Капитализмът може да спаси... климата

Според финансовия инвеститор Йохан Вермут сега е възможно фотоволтаиците да произвеждат електричество за два до три евроцента на киловатчас

08:32 | 01.02.19 г. 7
Автор - снимка
Създател

Докато в момента много финансови инвеститори са загрижени за световната икономика, техният колега Йохан Вермут, главен инвестиционен директор на Wermuth Asset Management, е в наистина добро настроение: енергийният преход и опазването на климата предлагат според него най-добрите възможности за доходоносни инвестиции - просто трябва да се използват.

Така например според него сега е възможно фотоволтаиците да произвеждат електричество за два до три евроцента на киловатчас. Ако това се преобразува в енергийното съдържание на суровия петрол, това би съответствало на цена от пет долара за барел, която е една дванадесета от текущата цена. „Това е празник за мен", казва Вермут в интервю за Бернхард Пьотер от TAZ.

Вермут е убеден, че пазарната икономика предлага чудесни инструменти за ефективно ограничаване на изменението на климата. Политиците биха могли да се ограничат до определяне на правилните предпазни граници с цената на CO2, отразяваща екологичните и социалните разходи на емисиите. Но дори и да не се случи това, "капитализмът може да спаси климата", казва Вермут.

Предпоставка за това обаче е наличието на достатъчно инвестиционни средства. Понастоящем специалистът смята това е най-голямата пречка: най-големите инвеститори в света - пенсионните фондове - са консервативни по рождение и следователно не са склонни да навлизат в нови сегменти. Но Вермут развива идеята си: не е достатъчно да се изтеглят капитали от изкопаемите индустрии, те трябва да бъдат специално целево инвестирани там, където се подобрява защитата на околната среда.

Интересно е също, че Вермут потвърждава, че много от колегите му инвеститори не познават напълно тези теми. Трудно е да си представим, че връзката между климатичната криза и инвестициите е неизвестна за финансовите инвеститори - в крайна сметка ние говорим от години за „въглеродния балон".

А кой е Йохан Вермут? 49-годишният специалист е основал собствения си фонд за управление на активи през 1999 г. - Wermuth Asset Management инвестира изключително в екологични компании.

Други подобни анализи четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:38 | 12.09.22 г.
fallback