fallback

Tръмп номинира Дейвид Малпас за шеф на Световната банка

Кандидатурата на топ дипломата във финансовото министерство на САЩ подлежи на гласуване от изпълнителния борд на Световната банка

22:00 | 06.02.19 г.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп номинира заместник-министъра на финансите по международните въпроси Дейвид Малпас за президент на Световната банка, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от Ройтерс.

Тръмп обяви номинацията в Белия дом в присъствието на самия кандидат, журналисти и членове на кабинета. Кандидатурата на топ дипломата във финансовото министерство на САЩ подлежи на гласуване от изпълнителния борд на Световната банка. 

Ако бъде одобрен, Малпас, който е топ дипломатът на финансовото министерство като заместник-секретар по международните въпроси, ще замени физика и бившия университетски президент Джим Йон Ким на поста. Ким, който бе номиниран първоначално от американския президент Барак Обама през 2012 г., се оттегли на 1 февруари, за да се присъедини към фонда за частни инвестиции Global Infrastructure Partners. Той напусна позицията над три години преди края на мандата си на фона на различията си с администрацията на Тръмп по климатичните промени и ресурсите за развитие. Към момента изпълняващ длъжността президент е изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Номинацията сигнализира, че администрацията на Тръмп иска по-силна хватка върху институцията.

Малпас през 2017 г. разкритикува Световната банка, Международния валутен фонд и други многостранни институции, че стават все по-големи, „по-инвазивни“ и „по-укрепени“.

През последните две години Малпас иска Световната банка да спре и кредитирането на Китай, която според него е твърде богата за подобна помощ, особено при положение че Пекин е натоварил някои развиващи се страни, включително Шри Ланка и Пакистан, с огромни дългове заради инфраструктурната програма „Новият път на коприната“.

Китай е третият по големина акционер в Световната банка след Япония и има 4,5-процентен дял от гласовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:52 | 07.09.22 г.
fallback