fallback

Тръмп: ОПЕК трябва да увеличи производството заради високите цени на петрола

Призивът на американския президент понижи цените на Брент и West Texas Intermediate в ранните часове на търговията

16:49 | 28.03.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) трябва да увеличи добива, защото цените продължават да се покачват, предупреди американският президент Доналд Тръмп в съобщение в социалната платформа Twitter, цитиран от CNBC. 

Тръмп коментира темата на фона на продължаващите производствени съкращения, които ОПЕК и нейните съюзници, начело с Русия, гласуваха в края на миналата година. Именно тези понижения стоят в основната на покачването на петролните цени от началото на годината.

Призивът на американския президент понижи цените в ранните часове на търговията. Стойностите на сорта Брент и на американския лек суров петрол West Texas Intermediate отчитат спад с повече от 1,5 на сто малко след 09 ч. източно време в САЩ (16 часа българско време).

Анализатори смятат, че напрежението, което създава администрацията на Тръмп, е помогнало за решението на петролния картел да повиши нивата на производство през юни миналата година. Но през последните месеци ОПЕК игнорира коментарите на американския президент в социалните мрежи.

Организацията и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, се съгласиха на нов набор от съкращения през миналия декември по време на среща във Виена въпреки призива на Тръмп въпросните страни да запазят темпото на добив.

От януари насам групата се стреми да поддържа сондажната продуктивност с 1,2 млн. барела дневно надолу, с което иска да заличи свръхпредлагането на пазарите.

tweet

През февруари енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих заяви, че организацията разглежда варианта да удължи процеса на съкращения на добива и след края на предвидения за това период в средата на тази година.

ОПЕК+ отложи своята среща през април, на която организацията трябваше да преразгледа съкращенията на фона на влиянието на американските санкции върху добива на Венецуела и Иран.

Брентът се търгуваше при цена от 74 долара за барел, а WTI – около 68 долара за барел, когато Тръмп публикува съобщение в Twitter, насочено срещу действията на ОПЕК през миналия април. През изминалата седмица цената на бенчмарка от Северно море беше 68,69 долара за барел, а тази на американския лек суров петрол – 60,39 долара за барел.

петрол

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
fallback