fallback

САЩ взеха на мушка доставките на петрол за Куба от Венецуела

Санкции са въведени срещу 34 плавателни съда на PDVSA, както и срещу две компании и плавателен съд, доставяли петрол за Куба

10:15 | 06.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател

САЩ наложиха нови санкции  срещу доставките на венецуелски петрол, като този път цел на ограниченията е Куба в опит да окажат натиск върху правителството на президента Николас Мадуро.

Американското министерство на финансите наложи санкции срещу 34 плавателни съда на държавната нефтена компания на Венецуела PDVSA, както и срещу две компании и плавателен съд, доставяли петрол за Куба през февруари и март, съобщава БТА.

„Министерството на финансите предприема действия срещу плавателни съдове и юридически лица, превозващи петрол и предоставящи по този начин спасително въже, чрез което нелегитимният режим на Мадуро да може да се задържи на повърхността", заяви финансовият министър на САЩ Стивън Манучин.

„Куба продължава да се облагодетелства и да крепи нелегитимния режим на Мадуро чрез схеми петрол срещу репресии, опитвайки се да запази Мадуро на власт", допълва той.

Този пореден кръг санкции, който беше обявен по-рано през петъчния ден първо от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в негова реч в Хюстън, има за цел да подкопае още повече управлението на Мадуро, след като САЩ и повечето западни страни признаха опозиционния лидер Хуан Гуайдо за законен президент на Венецуела.

През януари Гуайдо се позова на венецуелската конституция, за да поеме временно президентския пост с мотива, че преизбирането на Мадуро през 2018 г. е било нелегитимно.

В самата си реч в Хюстън Пенс заяви, че през следващите седмици САЩ ще предприемат действия срещу Куба.

Представител на Белия дом съобщи, че през новата седмица американският вицепрезидент ще произнесе реч в Съвета за сигурност на ООН по темата за Венецуела. Съветът в момента се намира в задънена улица за това как да се справи с политическата и хуманитарна криза във Венецуела. Според дипломати заседанието, на което ще говори Пенс, е насрочено за сряда. 

В отговор на американската мярка кубинският министър на външните работи Бруно Родригес написа в Twitter, че въведените вчера допълнителни санкции на САЩ срещу петролния сектор във Венецуела имат за цел да бъдат откраднати ресурсите на Боливарската република.

„Шейсет години империалистическа агресия не сломиха волята на кубинците и новите мерки, въведени днес от антикубинските чиновници и политици в САЩ, също няма да се увенчаят с успех. Те знаят, че вървят против волята на мнозинството от американския народ", заяви дипломатът. „Отхвърляме новите мерки за икономическо пиратство, приети от Вашингтон, за да нанесе вреда на Венецуела и да открадне ресурсите й, те ще претърпят неуспех", посочва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:54 | 12.09.22 г.
fallback