fallback

Майк Помпейо: Китай действа лицемерно относно Венецуела

Присъствието на руски войници в южноамериканската страна е очевидна провокация, посочва държавният секретар на САЩ

22:35 | 12.04.19 г. 6

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обвини Китай, че предоставя финансова помощ на диктатурата на президента на Венецуела Николас Мадуро, като в същото време определи присъствието на руски войници в страната като „очевидна провокация“, съобщава Ройтерс. 

„Китай, както и други страни, действат лицемерно, когато призовават за „ненамеса“ относно Венецуела“, споделя Помпейо в реч по време на своята визита в Чили.

По неговите думи именно финансовите намерения на въпросните държави са довели до „унищожаването“ на стабилността във Венецуела.

Помпейо подчерта, че присъствието на руски военни в страната, инвестициите на Москва, насочени към обучението на местната полиция и установяване на сателитна връзка в Никарагуа „меко казано не са добри“.

Според него няма съмнение, че по този начин Русия ескалира допълнително напрегнатата ситуация във Венецуела.

По рано през седмицата американският вицепрезидент Майк Пенс прикани венецуелският пратеник Самуел Монкада да напусне заседанието на Съвета за сигурност на ООН, да се върне в страната си и да съобщи на Мадуро, че "времето му е изтекло". Освен това той призова Съвета за сигурност да признае опозиционния лидер Хуан Гуайдо за легитимен президент на карибската страна.

Това предизвика острата реакция на венецуелския лидер, който определи думите на Пенс като „пълни с лъжи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:23 | 12.09.22 г.
fallback