fallback

САЩ започват търговски преговори и с Япония

Дискусиите могат да се окажат деликатни, защото Доналд Тръмп показа на няколко пъти несговорчивост спрямо другите си търговски партньори

10:42 | 15.04.19 г. 8

Представители на Япония и САЩ се събират днес и утре във Вашингтон за търговски преговори с надеждата да решат бързо част от споровете си, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Също както и при проблемите си с другите свои големи партньори - Китай и страните от ЕС - президентът на САЩ Доналд Тръмп твърди, че търговията с Япония не е балансирана и настоява пред Токио да отвори повече пазара си за американските стоки и най-вече за селскостопанското производство.

През 2018 година САЩ отчетоха търговски дефицит от 67,62 милиарда долара (без сектора на услугите) с Япония, която е голям търговски партньор. Двустранната търговия между Вашингтон и Токио е над 280 милиарда долара, според службата на постоянния търговски представител.

Постоянният търговски представител Робърт Лайтхайзър, който през октомври обяви намерението си да договори споразумение за свободна търговия с Япония, днес отново ще се срещне на масата на преговорите с министъра, отговарящ за икономическото развитие на Япония Тошимицу Мотеги.

Дискусиите могат да се окажат деликатни, защото сегашният обитател на Белия дом показа на няколко пъти несговорчивост спрямо други търговски партньори, които определя като нелоялни, отбелязва АФП. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:31 | 09.09.22 г.
fallback