fallback

Самоуби се бившият президент на Перу Алан Гарсия

Държавният лидер на южноамериканската страна в периода 1985-1990 г. и 2006-2011 г. се простреля заради обвинения в корупция

21:47 | 17.04.19 г. 4

Бившият президент на Перу Алан Гарсия почина, след като по-рано през деня се простреля, докато полицаи влизаха в дома му в столицата Лима, за да го арестуват по разследване за корупция, съобщава Ройтерс. 

Гарсия трябваше да се яви в съда, за да се защитава срещу обвиненията, че е получавал незаконно пари от бразилската строителна компания Odebrecht, която стана известна със строежа на голяма част от стадионите за Световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 г.

Държавното обвинение твърди, че Odebrecht плаща общо 30 млн. долара подкуп, за да извършва строителни дейности на територията на Перу.

Министърът на вътрешните работи в страната Карлос Моран коментира показанията на своите служители, обяснявайки, че Гарсия е помолил униформените да вземе свои вещи от спалнята си, но секунди по-късно се чул изстрел от пушка. Нахлулите в последствие полицаи открили безжизненото тяло на бившия държавен лидер с огнестрелна рана в главата. Той бил откаран в болница, но лекарите не успели да го спасят и той издъхнал на операционната маса, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

През ноември миналата година Гарсия потърси политическо убежище в Уругвай, но такова му бе отказано.

Скандалът с подкупите не засяга само загиналия, а включва още имената и на други бивши президенти, като Педро Пабло Кужцински, Оянта Хумала и Алехандро Толедо.

Допитване до общественото мнение от Datum показва, че цели 94% от населението в Перу смята, че в страната цари висока или изключително висока корупция, посочва Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
fallback