IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет неща за Панама, които трябва да знаем

От 10 години страната с население 4 милиона души има една от най-динамично развиващите се икономики в света със среден годишен растеж от 5,6%

18:42 | 03.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Панама, която в неделя избра президента си за следващите 5 години, се радва на динамично развиваща се икономика благодарение на известния си междуокеански Панамски канал. В същото време тя страда заради неблагоприятния си имидж на данъчен рай, съживен от скандала Панама пейпърс, информира Франс прес. 

Канал между два океана

Панамският канал, който е дълъг 80 километра и е емблематична конструкция на 20-и век, предизвика коренни промени в световната търговия, като свърза Атлантическия океан и Тихия океан. Той бе открит на 15 август 1914 година от американците след над 30 години работа и смъртта на 27 000 работници.
Малката страна в Централна Америка, поставена на световната карта благодарение на този канал, по който преминава 5 процента от световната морска търговия, си върна управлението на канала от САЩ на 31 декември 1999 година. Той беше разширен и обновен през 2016 година, като капацитетът за транзит бе утроен. През финансовата 2017/2018 година транзитът на стоки през канала достигна исторически максимум от 442 милиона тона, което е увеличение от 9,5 процента на годишна основа.

Под управлението на Нориега

На 11 октомври 1968 година генерал Омар Торихос сваля президента Арнулфо Ариас. Мануел Нориега, който участва в преврата, поема ръководството на разузнавателните сили и става информатор на американските тайни служби.
През 1970 година той е обвинен в трафик на дрога между Латинска Америка и САЩ и е критикуван за репресивните си методи. След смъртта на Торихос през 1981 година, Мануел Нориега става силният човек в Панама.
През 1989 година след избори, чиято валидност е оспорвана, САЩ решават да се намесят чрез военна интервенция, която завършва с капитулацията на Нориега. Бившият диктатор прекарва над две десетилетия зад решетките в САЩ за трафик на дрога и 2 години във Франция за пране на пари преди да бъде екстрадиран в родината му. В Панама той изтърпява 3 присъди за 20 години затвор за изчезване на негови противници и кръвопролитни репресии срещу военни. Умира на 83 години.

Динамична икономика

От 10 години страната с население 4 милиона души има една от най-динамично развиващите се икономики в света със среден годишен растеж от 5,6%, според Световната банка.
Икономиката на Панама има няколко основни стълба: свободната зона в град Колон (втората по големина платформа за преразпределение на потребителски стоки в света), финансите (стотина банки) и морските услуги. Панамският канал осигурява над 10 процента от данъчните постъпления на страната.
Бедността засяга 14 процента от населението, особено в селските райони и сред коренното население.

Скандалът Панама пейпърс

През 2016 година скандалът Панама пейпърс разкри основната роля на страната като убежище за укриване на данъци. Над 11,5 милиона поверителни документи на адвокатската кантора Мосак Фонсека (Mossack Fonseca) с подробна информация за над 214 000 офшорни компании, бяха разкрити от международен журналистически консорциум. Имената на около 150 милиардери, политици, известни личности, държавни и правителствени ръководители, замесени в скандала, излязоха на бял свят.
Оттогава страната се бори да бъде извадена от няколко черни списъка на надънчи убежища.

Сближаване с Китай

Панама, която бе една от последните страни, които признаха Тайван, скъса с острова през 2017 година, за да се сближи с Китай, вторият най-голям ползвател на Панамския канал в света.
През декември 2018 година в разгара на търговската война между Пекин и Вашингтон, китайският президент Си Цзинпин посети Панама. Той подчерта основната роля, която трябва да изиграе Панама в стратегията на Пекин за разширяване на влиянието на Китай в Южна Америка.
След посещението на Цзинпин панамското правителство възложи на китайски консорциум договор за 1,4 милиарда долара за изграждането на мост над канала.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още