fallback

Новото търговско напрежение струва на търговията с акции 20,5 млрд. долара

От търговията с американски книжа са били оттеглени средстава на стойност 14 млрд. долара – най-голямата сума от 30 януари насам

15:29 | 10.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Средства на обща стойност от 20,5 млрд. долара са напуснали търговията с акции само в рамките на изминалата седмица, като подновеното търговско напрежение между САЩ и Китай е тласнало повече от парите ан инвеститорите към облигации. Това съобщава американската инвестиционна банка Bank of America Merrill Lynch (BAML), цитирана от Ройтерс.

Това е и поредният знак как напрежението на търговския фронт в глобален мащаб се отразява върху пазарите.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи в неделя вечерта, че ще въведе нови, по-високи мита върху китайски вносни стоки за 200 млрд. долара, предизвиквайки смут на относително спокойните пазари. В същото време разпалването на търговския конфликт, който инвеститорите по-рано очакваха, че върви към края си, е изтрило 2 трлн. долара от стойността на акциите в глобален мащаб през последната седмица.

Тенденцията следва ралито на пазарите след решенията на Федералния резерв и Китайската народна банка, ускорена от „търговската травма“ тази седмица, посочват стратезите на банката.

Парите, които напускат търговията с акции през седмицата до 8 май, са третият по големина отлив от началото на годината, посочват още от BAML.

От търговията с американски книжа са били оттеглени средства на стойност 14 млрд. долара – най-голямата сума от 30 януари насам.

В същото време инвеститорите, които се опитват да се спасят от търговското напрежение, продължават да наливат средства в покупката на облигации, което се изразява в приток на финансиране в размер на 7,3 млрд. долара. С това се отбелязва 18-та поредна седмица на прииждащи средства.

От BAML прогнозират в отделно съобщение до своите клиенти, че една търговска война с мита между САЩ и Китай ще „тласне глобалната икономика към рецесия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
fallback