fallback

Ердоган: Турция ще произвежда заедно с Русия системите С-500

Президентът Ердоган заяви категорично, че сделката за противовъздушните системи С-400 е сключена, а Турция рано или късно ще получи изтребителите F-35

10:30 | 19.05.19 г. 5

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза снощи, че сделката за доставката от Русия на системите за противовъздушна отбрана (ПВО) C-400 е вече сключена и че Анкара ще произвежда заедно с Москва системите C-500, предаде Ройтерс. 

САЩ са заявили, че планираното от Турция купуване на руските системи за ПВО е много голям проблем. Според Вашингтон това подлага на риск турското партньорство в изграждането на изтребителя от пето поколение F-35, защото руските ракети компрометират самолета на корпорацията Lockheed Martin, припомни агенцията.

Но Ердоган, отговаряйки на въпроси на студенти в Истанбул, каза, че Турция е направила технически анализ и е установила че такъв проблем не съществува. "Те (американците) пратиха топката към центъра на полето, като проявяват известна неохота. Но рано или късно ние ще получим самолетите F-35. Няма вариант да не ни бъдат доставени", заяви турският държавен глава.

Турция е пратила в Русия сто инженери за съвместното производство на "Ес-400", посочват от ТАСС, позовавайки се на турските медии.

По-рано тази седмица се появиха съобщения, че Турция обмисля отлагане на сделката по молба на Вашингтон. Според запознати миналата седмица американската администрация е поискала от Анкара да отложи доставката на системата С-400, която трябваше да се осъществи през юли.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:58 | 08.09.22 г.
fallback