fallback

САЩ: Готвим санкции срещу „Северен поток 2“

Противопоставянето на доизграждането на газопровода все още е актуално в САЩ, посочи американският енергиен министър Рик Пери

14:25 | 21.05.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери заяви днес, че скоро ще бъде готов законопроектът за санкции, срещу компаниите, които участват в проекта "Северен поток 2", съобщава БТА. 

Пери, който е на посещение в Киев по повод встъпването в длъжност на новия украински президент Володимир Зеленски, заяви, че противопоставянето на "Северен поток 2" все още е актуално в САЩ.

"Американският Сенат ще приеме законопроект, Камарата на представителите ще го одобри, той ще отиде при президента, който ще го подпише и ще бъдат наложени санкции за "Северен поток -2", добави Пери.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия твърдо вярва в изграждането на Северен поток 2" въпреки вероятните санкции на САЩ.

"В голяма степен проектът вече е изпълнен и сме уверени, че ще бъде приключен и пуснат в действие в интерес на европейските потребители на синьото горива", допълни Песков, цитиран от ТАСС.

Investor припомня, че през изминалата седмица стана ясно, че пускането в експлоатация на „Северен поток 2“ ще се забави поради липсата на разрешителни за строежа в Дания. Сега операторът очаква да започне дейността едва през втората половина на 2020 г.

Политическият натиск идва основно от Вашингтон: САЩ обсъждат от години възможните санкции срещу проекта. Американският президент Доналд Тръмп вече критикува остро Nord Stream 2. Неговата аргументация: Европа, особено Германия, ще влезе в зависимост от Русия. Вместо това той рекламира вноса на американски втечнен природен газ (LNG).

Но недоволство от проекта, в който участват руската "Газпром" и енергийните доставчици Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall, има и в Брюксел. Въпреки че Европейската комисия не блокира строителството, тя иска да наложи нови правила, за да засили контрола си върху газопровода, като същевременно подпомага Украйна в преговорите за нов договор за газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:34 | 13.09.22 г.
fallback