fallback

САЩ обвиниха Иран за нападението срещу танкерите

Мисията на Иран в ООН отхвърли категорично американските обвинения, че Техеран стои зад нападението

08:26 | 14.06.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

И.д. постоянен представител на САЩ в ООН Джонатан Коен е заявил в рамките на заседание на Съвета за сигурност на ООН, проведено при закрити врати, че всички улики при вчерашното нападение над танкерите в Ормузкия пролив (тесен пролив, свързващ Оманския залив и Персийския залив), сочат към Иран, съобщават дипломати, цитирани от Ройтерс. Ако Съветът за сигурност не реагира, са възможни и други нападения, подчертал е Коен.

Страни членки на Съвета за сигурност са подкрепили разследването на нападението срещу танкерите, но засега не са постигнати конкретни споразумения, заяви представителят на Кувейт в ООН Мансур ал Отайби.

Мисията на Иран в ООН отхвърли категорично американските обвинения, че Техеран стои зад нападението и призова за диалог. Международната общност трябва да предотврати безразсъдните и опасни политики и практики на САЩ и регионалните им съюзници", се казва още в изявлението, цитирано от AP.

По-рано министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих подчерта в изявление, че страната е готова да предостави редовни доставки на петрол на световните пазари и е засилила степента си на готовност за справяне с всякакви заплахи, предаде Ройтерс. Един от нападнатите танкери пренася метанол, произведен в Саудитска Арабия.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че обвиненията на САЩ срещу Иран за съпричастност към нападенията срещу танкери в Оманския залив, са част от опитите за саботиране на дипломацията на Екипа "Б", включващ американския съветник по национална сигурност Джон Болтън.

“Фактът, че САЩ незабавно отправиха обвинения срещу Иран - без никакви фактически доказателства или улики - само показва извънредно ясно, че Екип "Б" преминава към План "Б": саботаж на дипломатическите усилия - включително тези на (японския премиер) Шиндзо Абе - и прикриване на своя Икономически Тероризъм срещу Иран", написа Джавад Зариф в Twitter.

Иранският външен министър е заявявал, че Болтън, известен с крайните си позиции противник на Иран, заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, може да подмамят президента на САЩ Доналд Тръмп да започне конфликт с Техеран. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
fallback