IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трима мъже и една жена в битка за ръководител на МААЕ

Сред кандидатите е и румънецът Корнел Феруца

08:58 | 06.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Трима мъже и една жена са кандидати да оглавят Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), органът на ООН, натоварен със задачата да контролира ядрените дейности на Иран и спазването на иранската ядрена сделка, предаде AFP.

Словашкото правителство съобщи за информационната агенция, че е номинирало Марта Жиакова за поста. Сега тя е ръководител на словашката агенция за ядрена енергия. 

Ласина Зербо от Буркина Фасо също каза пред AFP, че кандидатства за поста, след като неговата страна, по думите му, е поискала от него да се включи в надпреварата. Той допълни, че е подкрепян от африканските държави. Зербо сега е ръководител на Организацията към Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити - органът на ООН, който следи дали се спазва забраната на ядрените опити и чието седалище е също във Виена, както това на МААЕ.

Аржентинският посланик в Австрия и експерт по ядрените въпроси Рафаел Гроси също обяви кандидатурата си в края на юли, пише още БТА. 

За поста ще се бори и румънецът Корнел Феруца, който беше дясната ръка на Юкия Амано, починал по-рано тази година. След кончината на Амано Феруца бе назначен за временен ръководител на МААЕ, а преди това е заемал редица постове в организацията.

МААЕ има желание да назначи нов генерален директор през октомври. Той ще встъпи в длъжност през януари догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още