fallback

Русия засилва своето присъствие в Близкия Изток след атаката с дронове Aramco

Действията на Москва напомнят на света, че Русия запазва геополитическия си обхват с идеята да се превърне в неизменен играч там, където е необходимо

12:50 | 02.10.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В двете седмици след атаката с дронове срещу петролните саудитски съоръжения, която изтри за кратко половината износ на суров петрол от арабското кралство, Русия определено засили своята позиция в Близкия Изток, пише Euractiv. 

Само часове след атаката Москва заяви, че ще разговарят с всички страни в региона относно евентуалната продажба на системи против дронове, навлизайки на пазар, който дълго време беше доминиран от САЩ.

През ноември се очаква руският държавен глава Владимир Путин да посети Саудитска Арабия и Персийския залив, което е шанс за Москва да засили своето енергийно влияние там, увеличавайки инвестициите и промотирайки руските оръжия.

„Скорошните глобални събития показаха, че ефективната отбрана се превръща във все по-важен елемент за осигуряване на защита на жизненоважни съоръжения“, посочват от компанията за разработка на военна техника „Рособоронекспорт“ в прессъобщение, публикувано само ден след атаката срещу обектите на саудитската Aramco, най-големият петролен производител в света.

До голяма степен маневрите на Москва отразяват опортюнизма на Путин, който рядко пропуска възможност да изтъкне недостатъците на САЩ.

Но тези действия също така показват растящата увереност на Русия в борбата за влияние в региона.

По време на пресконференция в Анкара на 16 септември Путин демонстрира своята абсолютна увереност, след като Анкара реши а избере руските зенитно-ракетни комплекси С-400, заявявайки, че Рияд също трябва да купят от въпросните противоракетни системи.

„Русия се позиционира като системен актьор в Близкия Изток, което значи всеки един проблем, без значение колко незначителен е той, ще бъде арена за въздействие от страна на Кремъл“, споделя своето мнение Матю Болеж от Лондонския кралски институт за международни дейности (Royal Institute of International Affairs of London).

„Те искат да са навсякъде и да се месят във всичко, за да се превърнат в незаменим играч“, добавя той.

Пространство за действие

След като САЩ решиха да се оттеглят от конфликта в Сирия, позицията на Русия в региона стана още по-ярка. Изглежда, че за момента американския президент Доналд Тръмп избягва намеса на сирийска територия и това е използвано от Владимир Путин.

Пример за липсата на желание за действие от страна на Тръмп е именно атаката с дронове срещу Саудитска Арабия, когато от Вашингтон заплашиха Иран с ответни действия, но в крайна сметка до такива не се стигна.

Въпросителните около готовността на САЩ да защитават чрез военни действия Рияд оставят пространство за действие пред Кремъл.

И все пак, според политическите анализатори, едва ли Путин се опитва да измести САЩ като гарант за Персийския залив, роля, която Вашингтон играе още от 50-те години на миналия век.

Но действията на Москва напомнят на света, че Русия запазва геополитически обхват и готовност за действие. Дори в Европа, където страните обърнаха гръб на Кремъл след анексирането на Крим през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:11 | 12.09.22 г.
fallback