fallback

МАЕ: Сегашният възход на ВЕИ не е достатъчен, за да посрещне климатичните цели

Инсталирането на нови ВЕИ мощности в глобален план трябва да се ускори, ако искаме да постигнем целите за климата, категоричен е Фатих Бирол

13:30 | 21.10.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Очаква се енергийният капацитет от възобновяема енергия да се увеличи с до 50% през следващите пет години, подсилен от държавната подкрепа и намаляващите разходи за производство. Но ще е необходимо повече, за да се ограничи затоплянето на земното кълбо д 1,5 градуса по Целзий, предупреждава Международната агенция за енергия (МАЕ), цитирана от Bloomberg. 

Търсеният ръст при производството на електричество от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) представлява увеличение с около 1200 гигавата от 2018 г. до 2024 г., което е равно на общия инсталиран енергиен капацитет в САЩ, според доклад, публикуван в понеделник от МАЕ.

Страните добавят още нови мощности по-чиста енергия като част от борбата за декарбонизиране на енергийните доставки, но темпото трябва допълнително да се ускори, смятат от организацията.

„ВЕИ вече са вторият най-голям източник на електроенергия в света“, посочва Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ. „Но тяхното въвеждане все още трябва да бъде ускорено, ако искаме да постигнем дългосрочните цели за климата, качеството на въздуха и достъпа до енергия“, добавя той.

Тъй като Китай, страните в Европа и САЩ ускоряват процеса на инсталирането на вятърни турбини и слънчеви панели, делът на ВЕИ в глобалното производство на електроенергия ще нарасне до 30% през 2024 г., спрямо 26% сега, подчертава МАЕ.

веи1

Около 60% от този ръст ще принадлежат на новите инсталации при слънчевата енергия. Очаква се разходите за генериране на енергия от соларни инсталации в мащабни и разпределени слънчеви фотоволтаици до 2024 г. да се свият до 35%. Това ще помогне на соларната енергия да представи цени, които са равни или по-ниски от тези при енергията от изкопаеми горива в някои страни.

Домашните слънчеви панели, както и тези в офисите и фабриките, ще увеличават своя брой с понижението на разходите.

Около една четвърт от ръста в това отношение ще се дължи на панелите за домашно производство.

ВЕИ също така напредват и при отоплението на сградите. Потреблението на отопление и охлаждане на жилищни и промишлени сгради представлява приблизително половината от световното потребление на енергия и е причина за 40% от глобалните емисии на въглероден диоксид.

Според МАЕ отоплението чрез ВЕИ ще се увеличи с 22% до 2024 г., като Китай, Европейският съюз (ЕС), Индия и САЩ ще допринесат най-много за този растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
fallback