fallback

САЩ могат да наложат санкции на Египет, ако Кайро закупи руски изтребители

Самолетите Су-35 са необходими на Египет за борба с ислямските бунтовници на Синайския полуостров, посочват военни от Кайро

22:35 | 18.11.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Високопоставен служител на САЩ предупреди днес Египет, че рискува да му бъдат наложени американски санкции, ако купи руски изтребители за своята бойна авиация, предаде Асошиейтед прес. 

Кларк Купър, помощник-държавен секретар по политико-военните въпроси, каза това пред журналисти в кулоарите на голямото авиошоу в Дубай.

Египет е сключил сделка за закупуване на руски изтребители Су-35, твърдят военни представители в Кайро, според които самолетите са необходими на Египет за борба с ислямските бунтовници на Синайския полуостров.

Според друг неназован военен служител, Египет, който е най-голямата арабска страна, се обърнал към Русия, след като САЩ не отговорили на искането му преди повече от година да закупи около 25 изтребители Ф-35. Сделката с Русия щяла да диверсифицира военните доставчици на Египет, тъй като пред изминалите години САЩ са спрели военната си помощ за Кайро поради нарушения на човешките права в арабската страна, каза друг египетски военен, цитиран от АП. И двамата военни пожелаха анонимност, тъй като не били оторизирани да говорят по този въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
fallback