fallback

ООН: Светът трябва да се подготви за милиони климатични бежанци

Те не трябва да бъдат връщани у дома, защото животът им е заплашен точно като при война, смята Филипо Гранди

20:30 | 21.01.20 г. 10

Снимка: EPA/БГНЕС

Светът трябва да се подготви за ръст на бежанците, тъй като милиони хора може да бъдат принудени да напуснат дома си вследствие на климатичните промени, предупреди върховният комисар на ООН за бежанците, цитиран от Ройтерс.

В интервю за агенцията в рамките на Световния икономически форум в Давос Филипо Гранди заяви, че решение на ООН от тази седмица е имало за цел да постанови, че хората, напуснали домовете си в резултат на климатичните промени, трябва да бъдат третирани от приемащите ги страни като бежанци с широки последици за правителствата.

Върховният комисариат на ООН за бежанците взе ключовото решение в понеделник във връзка със случая на Йоане Теитиота от тихоокеанската държава Кирибати, която заведе дело срещу Нова Зеландия, след като властите отхвърлиха молбата й за убежище.

„Според решението, ако има непосредствена заплаха за живота ви заради климатичните промени, заради извънредното положение по отношение на климата и ако пресичате границата и отивате в друга страна, не трябва да бъдете връщани у дома, защото животът ви ще бъде заплашен точно като при война или ситуация на преследване“, отбеляза Гранди.

„Трябва да се подготвим за голям ръст на хората, които се местят против волята им. Не бих могъл да посоча конкретни цифри, твърде спекулативно е, но със сигурност говорим за милиони“, посочи той.

Потенциалните двигатели са горските пожари като тези в Австралия, нарастващите морски равнища, засягащи острови с низинен релеф, унищожаването на посеви и животни в Субсахарска Африка и наводнения в цял свят, включително в части от развития свят.

Въпреки че през по-голямата част от 70-годишната си история Върховният комисариат на ООН за бежанците работи в подкрепа на бягащите от по-бедните страни в резултат на конфликт, климатичните промени са по-всеобхватни, което означава, че по-богатите страни може да се превърнат в растящ източник на бежанци.

„Това е още едно доказателство, че движенията на бежанците и по-широкият въпрос за миграцията на хора... е глобално предизвикателство, което не може да бъде ограничено до няколко страни“, казва Гранди.

Върховният комисариат на ООН за бежанците, чийто бюджет беше увеличен от 1 млрд. долара на година в началото на 90-те години на миналия век, на 8,6 млрд. долара през 2019 г., тъй като конфликтите в Ирак, Афганистан и Сирия принуждават цивилни да бягат, сега подкрепя над 70 млн. души в света, които са били принудени да напуснат домовете си.

Турция е страната, която приема най-голям брой бежанци, с над 4 млн. души, повечето от които са от Сирия. Това подлага на натиск публичните финанси на страната и принуди президента Реджеп Ердоган да поиска по-голяма помощ от Европа.

Миналия ноември Ердоган заплаши да отвори вратата за сирийски бежанци, отправящи се към Европа, ако ЕС не увеличи подкрепата си за страната и сега призовава за „разселването“ на до 1 млн. сирийци в северната част на страната им.

Според Гранди европейските правителства трябва да помислят сериозно за решения на мигрантската криза, които ги засягат от 2015 г. насам, но също така прояви по-голямо разбиране за ситуацията в Турция.

„Трябва да признаем, че за последните няколко години (Турция) приема най-голям брой бежанци в света. Има много политически разговори. Съсредоточен съм върху същината им, която е: да засилим способността на Турция да приема бежанци, докато са в състояние да се върнат безопасно, доброволно в страните си“, посочи Гранди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:43 | 14.09.22 г.
fallback