fallback

Тунберг: Не ми е нужна икономическа диплома, за да знам, че сметките не излизат

Коментарът на шведката беше направен в отговор на критиката на американските финансов министър за финансовите й познания на Световния икономически форум

22:30 | 23.01.20 г. 18
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Грета Тунберг. Снимка: Bloomberg/Photographer: Jason Alden

Шведската активистка за климата Грета Тунберг отвърна на американския финансов министър Стивън Манучин в четвъртък, след като той й препоръча да завърши икономика в колежа, преди да изнася лекции на САЩ за инвестиции в изкопаеми горива, предава CNBC.

 „Свободната ми от занятия година приключва през август, но не ми е необходима диплома по икономика, за да осъзная, че с оставащия ни 1,5 ° въглероден бюджет и текущите субсидии и инвестиции за изкопаеми горива сметките не излизат на плюс“, написа 17-годишната шведка в Twitter. „Така че или ни кажете как да постигнем някакво облекчение на ситуацията, или обяснете на бъдещите поколения и на тези, които вече са засегнати от извънредните ситуации на климата, защо трябва да се откажем от климатичните си ангажименти“, добави тя.

Коментарите на Тунберг бяха направени малко след като Манучин критикува финансовите й познания на Световния икономически форум в Давос.

По време на пресконференция в четвъртък Манучин бе запитан от репортерите дали най-голямата световна икономика трябва напълно и незабавно да се откаже от използването на  изкопаеми горива.

Тунберг, наред с 20 други млади активисти за климата, призова световните ръководители и бизнес лидери да спрат всякакви инвестиции в проучване и добив на изкопаеми горива.

 „Тя ли е главният икономист? Объркан съм“ – каза Манучин и добави: „След като завърши икономика в колежа, може да се върне и да ни поучава“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:43 | 12.09.22 г.
fallback