fallback

Путин и Ердоган успяха да се договорят за Сирия

Русия и Турция ще създадат коридор за сигурност по стратегическата магистрала М-4, който да бъде контролиран от патрули и на двете страни

20:30 | 05.03.20 г. 68

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган обявиха поредното прекратяване на огъня в задълбочаващата се военна криза в сирийската провинция Идлиб, надявайки се да подсилят силно разклатените връзки между Москва и Анкара, съобщава Bloomberg. 

"Това трябва да стане бързо, за да се прекрати огънят за постоянно", след като примирието влезе в сила в полунощ в четвъртък срещу петък, каза Ердоган пред репортери след разговорите с Путин в Кремъл, продължили шест часа.

Новото споразумение е последното след над две години опити за овладяване на конфликта в региона. Путин заяви в началото на разговорите, че Русия и Турция не трябва да разрушават отношенията си по този въпрос.

„Не винаги сме съгласни с нашите турски партньори относно виждането ни за случващото се в Сирия“, посочи Путин на съвместен брифинг след преговорите. „Но всеки път в критични моменти, благодарение на високото ниво на нашите двустранни връзки, намираме обща позиция за спорните области и успяхме да достигнем приемливи решения. Това се случи сега“, добави той.

Ердоган иска от Путин да приеме плана му за създаване на нова зона на контрол в Идлиб, която да засели милиони бежанци, споделят висши служители, запознати с политиката на Анкара. Това виждане се сблъсква с настояването на Путин, че президентът на Сирия Башар Асад трябва да си върне контрола над цялата територия на своята страна.

И Русия, и Турция внимават да избегнат директен конфликт, дори когато насилието ескалира през последните дни. Докато Русия официално контролира небето над Сирия, Турция насочи флот от дронове срещу армията на Асад, след като въздушен удар уби 33 турски войници за един ден на 27 февруари.

Новото споразумение е допълнение към договорa, който Путин и Ердоган подписаха през 2018 г.

Споразумението, постигнато в четвъртък, изисква създаването на коридор за сигурност по стратегическата магистрала М-4, който да бъде контролиран от руско-турски патрули, както и стъпки, които да позволят връщането на бежанците и достъп до хуманитарна помощ. И двете страни потвърдиха ангажимента си за териториалната цялост на Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
fallback