fallback

Индексът за търговия със стоки на СТО отчита рекорден спад

Още през миналия месец от организацията изчислиха, че световната търговия със стоки може да намалее между 13% и 32% през тази година

21:50 | 20.05.20 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Световната търговска организация (СТО) съобщи в сряда, че показателят й за търговия със стоки е спаднал до най-ниското ниво в историята си. Това показва, че глобалната търговия вероятно ще се свие „рязко“ през първата половина на 2020 г. поради смущенията, причинени от COVID-19, прогнозира Ройтерс.

Индикаторът, които беше въведен през юли 2016 г., се е понижил от 95,5 пункта до 87,6 пункта през февруари, съобщиха от базираната в Женева организация. Ниво на показателя под 100 пункта показва търговия под средносрочните тенденции.

„Сегашното отчитане обхваща началните фази на COVID-19 и не показва признаци, че търговията ще се подобри“, се казва в съобщение на СТО.

Още преди пандемията се забелязваше известно забавяне в световните търговски потоци  заради търговската война между големи икономики като Китай и САЩ и забавянето на глобалния икономически растеж.

От СТО изчислиха през миналия месец, че световната търговия на стоки може да намалее между 13% и 32% през тази година в зависимост от продължителността на пандемията и ефективността на политическите отговори.

Индикаторът на търговските перспективи на организацията е съставен от данни за поръчки за износ, бизнес проучвания, въздушен товарен превоз, производство и продажба на автомобили и търговия с електронни компоненти и селскостопански материали.

Той е предназначен за идентифициране на повратна точка и измерване на инерцията в световната търговия, а не за конкретна краткосрочна прогноза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
fallback