fallback

Въглищната индустрия може никога да не се възстанови след пандемията

Падащите цени на възобновяемата енергия и нерентабилните въглищни централи очертават пътя към тотално загърбване на най-мръсния изкопаем енергиен ресурс

21:23 | 18.06.20 г. 20

Глобалната въглищна индустрия „никога няма да се възстанови“ от пандемията от COVID-19, прогнозират индустриални анализатори, тъй като кризата с пандемията доказва, че възобновяемата енергия е по-евтина за потребителите и по-сигурен актив за инвеститорите, пише The Guardian.

Преходът от силно замърсяващите атмосферата изкопаеми горива към по-чисти енергийни източници се ускорява дори и по време на блокирането, което доведе до затваряне на електроцентрали в няколко страни и предостави нови доказателства, че използването на въглищата най-накрая може да достигне своя пик след повече от 200 години на сцената.

Дори преди пандемията въглищната индустрия беше подложена на натиск от климатичните активисти и някои инвеститори, чийто фокус вече се насочва към възобновяемата енергия и другите по-чисти алтернативи. 

Тъй като търсенето на електроенергия е намаляло, много компании за комунални услуги първо спират въглищните мощности, защото те са по-скъпи от газа, вятъра и слънчевата енергия. В Европейския съюз (ЕС) вносът на въглища за електроцентралите, генериращи електричество с този ресурс, се сви с почти две трети през последните месеци, за да достигне 30-годишно дъно. Подобен тренд се забелязва и в други места по света.

Миналия месец нов доклад на американската Администрация за енергийна информация (EIA) прогнозира, че тази година САЩ ще произведат повече електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), отколкото от въглища. Промишлените анализатори прогнозират, че делът на въглищата в производството на електроенергия в САЩ може да падне до едва 10% през следващите пет години, което е по-малко от 50-те процента, регистрирани преди десетилетие. Въпреки кампанията на Доналд Тръмп за подпомагане на въгледобива и генерирането на електроенергия от въглища, неговият мандат стана свидетел на много повече фалити на въглищни мощности и загуба на работни места, отколкото при който и да било друг президент от времето на 34-ия президент на САЩ след Дуайт Айзенхауер.

Роб Джаксън, председател на Global Carbon Project, споделя, че пандемията вероятно ще затвърди мнението, че въглищата никога повече няма да достигнат върховете, наблюдавани през 2013 г .

„COVID-19 ще намали толкова много въглищните мощности през тази година, че индустрията никога няма да се възстанови, дори с непрекъснато изграждане на нов капацитет в Индия и на други места. Сривът в цените на природния газ, рекордно евтината слънчева и вятърна енергия, както и проблемите, свързани с климата и здравето, подбиват индустрията на въглищата за постоянно“, изтъква Джаксън.

Крахът на въглищата започва да се ускорява. До миналия месец националната електрическа мрежа на Великобритания не беше изгорила нито един килограм въглища за последните 35 дни, най-дългия непрекъснат период без този изкопаем ресурс от началото на индустриалната революция преди повече от 230 години.

Португалия може да се похвали с още по-дълго подобно постижение – над два месеца.

Миналия месец Швеция затвори последната си въглищна електроцентрала - KVV6 в Хьортаген, източен Стокхолм, две години по-рано от предвиденото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:03 | 13.09.22 г.
fallback