fallback

Иран издаде заповед за ареста на Доналд Тръмп

По думите на прокурор лицата, за които е издадена заповедта, са обвинени в убийство и тероризъм

19:42 | 29.06.20 г. 9
Автор - снимка
Създател

Иранските власти са издали заповед за ареста на американския президент Доналд Тръмп и други 35 души във връзка с убийството на иранския генерал Касим Солеймани през януари. Това съобщава иранската информационна агенция Mehr, цитирана от Bloomberg.

„36-имата лица, които бяха замесени в покушението на Касим Солеймани, са установени и сред тях има политически и военни представители от САЩ и други правителства и съдът е поискал червена заповед да бъде издадена от международната полиция“, е заявил обществения прокурор Али Алгаси Мер по време на среща в понеделник, цитиран от иранската медия.

Мер не посочва конкретно „Интерпол“ като информирана служба, като от агенцията все още се очаква да бъде потвърдено дали е получено такова искане за ареста на държавния глава на САЩ от иранската полиция.

По думите на прокурора лицата, за които е издадена заповедта, са обвинени в убийство и тероризъм, като усилията за ареста на Тръмп, когото той определи като основен заподозрян, ще продължат след края на неговия мандат.

„Интерпол“ не се ангажира с искания за политически арести.

„Това е друга политически опит за привличане на вниманието на иранския режим“, коментира американският специален представител за Иран Браян Хук по време на пресконференция в Рияд, Саудитска Арабия. „Не ни изненадва“, допълни той.

Солеймани, който беше командир на елитните специални части на Иранската революционна гвардия Кудс, стана жертва на атака с американски дрон в иракската столица Багдад на 3 януари.

Инцидентът доведе Техеран и Вашингтон до ръба на въоръжен конфликт и стана най-опасното ескалиране на напрежението между двете страни, след като Тръмп се оттегли от Иранското ядрено споразумение две години по-рано и върна строгите санкции срещу иранската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:57 | 13.09.22 г.
fallback