fallback

„Росатом“ отвръща на САЩ с проект за иновативен реактор с бързи неутрони

Компанията ще тества MBIR реактор от четвърто поколение с продължителност на живота от 50 г., като инвестициите в инициативата възлизат на 1,1 млрд. долара

15:34 | 03.07.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руската компания за ядрени технологии „Росатом“ е започнала проучвания и тестове на реактори с бързи неутрони от четвърто поколение, включително и на високотемпературни ядрени реактори с газово охлаждане, както и такива, ползващи като гориво разтвори на сол и съоръжения с топлоносител олово-бисмут. След актуализация на плановете, публикувани от „Росатом“ през юни, Дан Юрман коментира подробностите в публикация за Post Energy.

Руското дружество създава Международен изследователски център и подписа договори с четири страни - Чехия, Унгария, Полша и Словакия. Проектното съоръжение за научноизследователска и развойна дейност трябва да започне да функционира през 2025 г., като в момента то се изгражда в Научноизследователския институт за атомни реактори (NIIAR) в Димитровград, в района на Уляновск в Русия, разположен на около 1600 мили източно от Москва. Съоръжението ще използва многофункционален изследователски реактор с бързи неутрони (MBIR) с мощност 150 MWt, който в момента се изгражда. 

Юрман посочва, че въпросната инициатива може да се разглежда като отговор на плановете на САЩ, разкрити през май, за реализиране на собствена програма за демонстрация на иновативни реактори, насочени към осигуряване на подкрепа за развитието на подобни съоръжения.

Целта на „Росатом“ при изграждането на MBIR реактора е да разполага с високопоточен тестови реактор (ВПР) с уникални възможности за изпълнение на задачи като производство на топлина и електричество, производство на модифицирани материали и др.

Четвърто поколение реактори с бързи неутрони

MBIR ще се използва за тестване на материали за реактори с бързи неутрони от четвърто поколение, включително за високотемпературни ядрени реактори с газово охлаждане, както и такива, ползващи като гориво разтвори на сол и съоръжения с топлоносител олово-бисмут. Експериментите, които се предлагат да се извършат, включват и измерване на ефективността на основните компоненти при нормални и аварийни условия.

В експлоатация през 2025 г.

В средата на юни „Росатом“ публикува подробности от брифинг, на който се посочва, че съоръжението за научноизследователска и развойна дейност ще започне да функционира през 2025 г. Проектът се разпада през 2015 г., след което е планирано да бъде завършен през 2020 г. Според доклад за напредъка на работата по неговото осъществяване от 2018 г. тази дата е отменена, като е даден нов хоризонт - средата на това десетилетие. Очаква се проектът да струва 1,1 млрд. долара.

MBIR е проектиран с продължителност на живота до 50 години и ще използва MOX гориво. Когато бъде завършен, той ще замени бързия реактор BOR-60, който работи в NIIAR от 1969 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
fallback