fallback

Проучване: Ще са необходими до 2 трлн. долара годишно за зануляване на емисиите

За да се постигне целта, годишното снабдяване с електроенергия ще трябва да нарасне до 90 000-115 000 тераватчаса, сочи доклад на Комисията за енергийни преходи

09:27 | 17.09.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Постигането на нулеви емисии на парникови газове до средата на века би струвало около 1-2 трлн. долара годишно под формата на допълнителни инвестиции или 1-1,5% от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП), сочи доклад на мозъчния тръст Комисия за енергийни преходи (ETC), цитиран от Ройтерс. 

За да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий през този век, емисиите на парникови газове ще трябва да бъдат занулени напълно. Когато това бъде постигнато, намаляването на жизнения стандарт в развитите и развиващите се страни до 2050 г. ще възлиза на по-малко от 0,5% от световния БВП, се казва в доклада.

ETC е глобална коалиция от 40 производители на енергия, индустриални компании и финансови институции, включително ArcelorMittal, HSBC, BP BP.L, Shell, Orsted и Bank of America, които се ангажират с постигането на нисковъглеродна икономика до 2050 г.

В доклада се изтъква, че ще трябва да се направят драматични подобрения в енергийната ефективност; годишното глобално снабдяване с електроенергия ще трябва да нарасне четири до пет пъти, за да достигне 90 000-115 000 тераватчаса, а годишният темп на нарастване на броя на вятърните и слънчевите инсталации ще трябва да бъде пет до шест пъти по-голям от постигнатото през 2019 г.

Освен това сградите, транспортът и промишлеността трябва да бъдат електрифицирани и водородът да се използва в случаите, когато въпросната електрификация е невъзможна. Всяко останало потребление на енергия трябва да се декарбонизира, като се използват технология за улавяне и съхранение на въглерод и устойчива биоенергия.

„Няма съмнение, че е технически и икономически възможно да достигнем нулевата въглеродна икономика, от която се нуждаем, до 2050 г.; и нулата трябва да означава нула, а не план, който разчита на постоянното и широкомащабно използване на „компенсации“ за балансиране на съществуващите емисии “, каза съпредседателят на ETC Адаир Търнър.

Китай разполага с ресурси и технологии, за да се превърне в богата, развита безвъглеродна икономика до 2050 г. Всички развиващи се страни трябва да могат да достигнат положение на нулеви емисии най-късно до 2060 г., но това ще изисква инвестиции в привличане на частни зелени инвеститори, посочват от ETC .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
fallback