fallback

COVID кризата срина миграцията

Издаването на нови визи и разрешителни от 37-те страни членки на ОИСР е спаднало с 46% през първата половина на 2020 г.

16:48 | 19.10.20 г. 3

Международната миграция се срина до безпрецедентно ниски нива по време на COVID кризата, повдигайки опасения за дългосрочните перспективи пред един ключов двигател на световната икономика, обяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Издаването на нови визи и разрешителни от 37-те страни членки на организацията е спаднало с 46% през първата половина на 2020 г. в сравнение с година по-рано. От организацията предупреждават, че продължителните ограничения и дистанционната работа и обучение означават, че мобилността няма да се върне на нивата отпреди кризата още "известно време".

Работниците мигранти играят критична роля в редица сектори, включително транспорт, битови услуги, информационни технологии и селско стопанство. Кризата подчерта и тяхното значение за здравния сектор, тъй като те представляват 24% от лекарите и 16% от медицинските сестри.

Миграция

„Миграцията ще продължи да играе важна роля за икономическия растеж и иновациите, както и в отговор на бързо променящите се пазари на труда“, каза генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия, цитиран от Bloomberg. „Трябва да избегнем намаляването на интеграцията и да потвърдим, че миграцията е неразделна част от живота ни.“

Въпреки това имигрантите са претърпели по-голям ръст на безработицата, отколкото жителите на съответните страни, особено в Канада, Норвегия, Испания и Швеция, изтъкнаха от ОИСР. Контрастът е особено остър в САЩ, където нивото на безработица сред имигрантите се е повишило по време на кризата от 1 процентен пункт под това на родените в страната работници до 2 процентни пункта над него.

От организацията заявиха също, че мигрантите са изправени пред по-големи рискове за здравето, тъй като са работили по фронтовете на пандемията и често живеят в жилища с по-ниско качество. Скорошният напредък в интеграцията на мигрантите в много страни може да бъде загубен, тъй като публичните разходи за такива усилия намаляват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 11.09.22 г.
fallback