fallback

Сателитни снимки показват, че Иран строи в подземния ядрен обект Фордо

Засега от ислямската република не признават, че на обекта се осъществява дейност

21:21 | 18.12.20 г. 10

Сателитни снимки показват, че тече активно строителство в иранския подземен ядрен обект Фордо, предава агенция АП.

Целта на работите не е известна.

Техеран ще обяснява дейностите на срещата на външните министри за подписалите ядрената сделка със страната, предвидена за понеделник (21 декември).

Засега от ислямската република не признават, че на обекта се осъществява дейност.

През септември Иран обяви, че е започнал да увеличава обогатяването на уран във Фордо като една от петте последователни стъпки, предприети за намаляване на задълженията по ядреното споразумение в отговор на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да се откаже от сделката.

Запасите от обогатен уран в Иран са повече от 2,4 тона, 12 пъти над ограничението, определено от споразумението. Те обаче са още далеч от 8-те тона, които Иран имаше преди да го подпише.

Техеран започна и обогатяване с усъвършенствани центрофуги в подземния си завод в Натанц, а според сделката страната може да използва само машини от първо поколение IR-1.

Иран казва, че има право да промени ангажиментите си за обогатяване поради неспазване от страна на САЩ и неуспеха на ЕС да търгува със страната.

Техеран посочва, че строи под земята, за да избегне американски или израелски военни атаки.

Иран допуска на място инспекторите от Международната агенция за атомна енергия, но често е обвиняван, че се опитва да крие информация. През 2009 г. американското разузнаване откри, че страната оперира във Фордо в нарушение на ангажиментите.

В Техеран се води интензивен дебат за това дали САЩ някога могат да бъдат третирани като надежден партньор след отказа от сделката. Повечето фракции в Иран поддържат мнението, че правителството трябва да настоява съществуващото споразумение да не бъде променено или разширено.

Висши дипломати от Иран и големите сили, подписали ядрената сделка, се срещнаха онлайн тази седмица, за да обсъдят състоянието на ядрената сделка, която ерозира въпреки помирителните сигнали от новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън. Отношенията между участниците в споразумението са обтягат още повече след излизането на САЩ от него, убийството на ядрения учен Мохсен Фахризаде и екзекуцията на журналиста Рухола Зам отпреди няколко дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:51 | 13.09.22 г.
fallback