IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Macquarie ще разполага с 1,6 млрд. евро в своя нов фонд за зелена енергия

От банката отчитат засилен интерес от европейски участници в инвестиционния фонд

13:12 | 10.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Macquarie ще има на разположение 1,6 млрд. евро в своя нов инвестиционен фонд за зелена енергия, съобщава Ройтерс. Компанията се радва на увеличен интерес от институции в Германия и Великобритания.

В своя зелен фонд от инвестиционната банка са набрали средства от 32 участника, основно от Европа, но има интерес още и от Азия и Северна Америка. Капиталът идва от пенсионни фондове, застрахователни компании и държавни фондове, допълват от компанията. Заради засиления интерес е прескочена първоначално заявената цел от 1 млрд. евро.

Един от инвеститорите е британският пенсионен фонд Border to Coast, който управлява активи за 45 млрд. паунда. Компанията инвестира 101 млн. евро за зелени проекти във фонда на Macquarie.

Държавите и компаниите планират увеличаване на потреблението на зелена енергия на фона на плановете за намаляване на въглеродните емисии и борбата с климатичните промени. Със средствата на фонда ще бъдат изграждани проекти за вятърна и соларна енергия в Западна Европа, САЩ, Канада, Мексико, Япония, Австралия и Нова Зеландия.

Macquarie създава втори зелен фонд, след като купи преди три години Зелената инвестиционна банка на Великобритания за сумата от 2,3 млрд. паунда. Активите в него са насочени основно за подкрепа на офшорни вятърни паркове около Великобритания.

Вторият фонд ще има по-широко портфолио, включително и за изграждане на соларни инсталации по покривите на жилищни сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още