fallback

Дейвид Скоусил: С ваксинационни сертификати пътуванията ще се нормализират

Международният туризъм ще се възстанови напълно през 2024-2025 г., прогнозира експертът

18:38 | 23.02.21 г. 8

Възстановяването на туризма в световен мащаб ще стане чрез двустранни споразумения и тестване на пътниците, преди да тръгнат и при пристигането им на дадено място. Процесът ще бъде подкрепен и от ваксинационните паспорти.

Това заяви Дейвид Скоусил, член на FINN Partners Travel Advisory Board и бивш президент и изпълнителен директор на Световния съвет за пътувания и туризъм, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Възстановяването ще стане страна по страна, защото системата на ООН напълно се разпадна и всяка страна договаря сама подобренията на условията за туристическата си индустрия“, коментира специалистът.

„Когато имаме ваксинационен сертификат за Covid, пътуванията ще се нормализират както преди пандемията“, каза гостът. 

И допълни, че много държави дълго време ще приемат пътуващи само с отрицателни тестове за коронавирус - поне докато стигнем до етапа, когато повечето страни ще са ваксинирали около 80% от населението си, смята той.

„Хората вече все повече почиват близо до дома и в средносрочен и дългосрочен план вътрешният туризъм ще продължи да расте“, прогнозира Скоусил.

Той посочи, че през последните 40 години глобалният туризъм расте всяка година с 4%, като се изключат периодите, свързани с войната в Ирак и глобалната финансова криза.

„Пандемията нанесе ужасен удар, но съм положително настроен, че индустрията ще се възстанови. Това обаче ще бъде дълъг процес. Няма да има пълно възстановяване до 2024 - 2025 г.“, каза Скоусил.

След две-три години печелившите в авиоиндустрията ще бъдат нискотарифните компании, докато печалбите на големите в авиоиндустрията ще зависят от възстановяването на бизнес пътуванията, каза още гостът.

„Прогнозата ни за бизнес пътуванията е по-лоша от тази за туристическите, тъй като очакваме вторите да е възстановят много по-бързо заради търсенето на почивки. От друга страна, бизнесът свикна да има срещи и да извършва операциите си с помощта на видеоконференции. Затова експертите смятат, че бизнес пътуванията ще се върнат, но не на предишните нива от 2019 г.“

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 11.09.22 г.
fallback