IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италиански съд осъди Eni и Shell за корупционни практики в Нигерия

Сред осъдените e и изпълнителният директор на Eni Клаудио Дескалци

11:53 | 18.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италиански съд е осъдил Eni и Shell за корупционни практики при получаване на разрешителни за проучвания и добив на петрол в Нигерия, съобщава The Wall Street Journal. Така се слага край на тригодишна съдебна сага по казуса, която може да се окаже ключова за работата на петролните компании в Африка.

Под съдебна отговорност са подведени и висши служители в двете компании, сред които и изпълнителният директор на Eni Клаудио Дескалци. Искът срещу компаниите е на стойност 1,3 млрд. долара.

Двете компании заедно спечелиха търгове за проучвания и добив на петрол в Нигерия през 2011 г.

Присъда срещу компании и особено срещу висши служители от такъв ранг е рядкост, обясняват от WSJ. Тя идва в момент, в който бизнесът се е съсредоточил в премахването на корупционни практики по целия свят.

През миналата година Eni плати 24,5 млн. долара за прекратяване на дело за корупционни практики в Алжир. Делото беше заведено по Закона срещу корупционните практики в чужбина в САЩ. Компанията нито призна, нито отрече вината си по делото.

Разследването на съда в Милано е показало, че двете компании са правили плащания по сметката на нигерийското правителство в лондонска банка. Парите са били препратени към сметка на бивш нигерийски министър на петрола, срещу когото по-късно са били повдигнати обвинения за пране на пари във Франция.

След това парите са използвани за покупки от нигерийски граждани, сред които и за частен самолет от САЩ, показват още данните.

От компаниите и управляващите им бордове отрекоха да са знаели за плащането на подкупите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още