IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кораб от 200 хил. тона блокира Суецкия канал

Трафикът през тесния канал между континентална Африка и Синайския полуостров е бил спрян във вторник

09:49 | 24.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Голям товарен кораб се е завъртял странично в Суецкия канал в Египет и е блокирал трафика в ключовия морски път между Изтока и Запада, съобщи WSJ, като се позовава на сателитни данни.

Трафикът през тесния канал между континентална Африка и Синайския полуостров е бил спрян във вторник, след като дългият 400 метра кораб Ever Given, контейнеровоз под панамски флаг със собственик, регистриран в Япония, се е заклещил. Той е пътувал от Китай към Ротердам.

Корабът от 200 хил. тона е един от най-големите морски съдове  и може да превозва до 20 хил. контейнера наведнъж. Той би бил по-висок от Empire State Building, ако те се сравнят директно.

 

Носът на кораба е опрял в източния бряг на Суецкия канал, а кърмата му - в западния, показват сателитни данни от MarineTraffic.com. Няколко влекача се намират край кораба, като вероятно се опитват да го обърнат в правилната посока.

„Има поне 100 кораба, които чакат да преминат между Червено и Средиземно море“, казва лондонски брокер. „Влекачи се опитват да го издърпат, но няма да е лесно“, допълва той.

Според логистичната компания GAC корабът е загубил ориентация, докато се е движел в северна посока, без да се дават повече подробности за причините на инцидента, които остават неизвестни.

Суецкият канал е жизненоважен търговски път за танкерите, превозващи петрол и природен газ, както и за контейнерни кораби, транспортиращи промишлени стоки като облекло, електроника и тежки машини от Азия до Европа и обратно. Около 19 000 кораба са преминали през Суец през 2020 г., показват данните на оператора на Суецкия канал - Suez Canal Authority.

Ever Given е собственост на японската Shoei Kisen и се експлоатира по дългосрочен чартърен договор от Evergreen, регистрирана в Тайван компания.

Части от Суецкия канал, дълъг 120 мили, представляват тесен участък, простиращ се в широчина до 90 метра. Корабите преминават в конвои от север и юг. Всеки потенциално закъсал кораб може да попречи на другите да завършат маршрута си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още