fallback

ООН търси 10 млрд. долара помощ за сирийците

Сирийската икономика е опустешена и 90% от хората живеят в бедност, посочи Антонио Гутереш

20:38 | 30.03.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Организацията на обединените нации (ООН) поиска от международните донори милиарди, за да подкрепи сирийските бежанци след десетилетие на гражданска война в страната. Нуждата от хуманитарна помощ никога не е била по-голяма на фона и на пандемията от коронавируса, посочват от организацията.

По време на Петата конференция за набиране на средства, организирано от ЕС, ще бъдат търсени 4,2 млрд. долара помощ за Сирия и още 5,8 млрд. долара за бежанците от страната, които се намират в различни лагери в Близкия изток, посочва Ройтерс.

За последната година броят на нуждаещите се от помощ сирийци се увеличи с 4 млн. и вече достига 24 млн. души. Това е най-високото ниво от началото на протестите срещу президента Башар Асад през 2011 година, които доведоха до гражданска война в Сирия.

"Сирийската икономика беше опустошена, а сега отражението на коронавируса прави нещата по-лоши", коментира генералният секретар на ООН Антонио Гутереш и добави, че почти половината домакинства в страната са загубили своите доходи и 90% от сирийците живеят в бедност.

Битките между сирийските бунтовници и армията на страната бяха прекратени преди година, припомня още Ройтерс.

Отделно от призива на ООН организацията на Червения кръст и Червения полумесец призоваха за донорска подкрепа за възстановяване на критичната инфраструктура в страната - особено по отношение на здравните заведения, водоснабдяването и електричеството.

В ЕС също отчитат, че възстановяването на инфраструктурата на градовете ще коства милиарди, но процесът не може да започне, докато страните в конфликта, включително Русия, Турция и Иран, не подпишат мирно споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:18 | 13.09.22 г.
fallback