fallback

Aramco се присъединява към мащабен соларен проект в Саудитска Арабия

В инициативата, която ще струва около 1 млрд. долара, се включват още ACWA Power и Water & Electricity

14:20 | 15.08.21 г. 6
Автор - снимка
Създател

Саудитската енергийна компания Saudi Aramco се присъединява към група, ръководена от ACWA Power, в изграждането на мащабен соларен парк на стойност около 1 милиард долара, който ще бъде разположен в Кралството, докато най-големият износител на петрол в света разширява експозицията си към възобновяема енергия, съобщава Bloomberg. 

Aramco ще притежава 30-процентен дял в соларния проект Sudair, докато ACWA и партньорът Water & Electricity Holding Co. ще държат по 35%.

ACWA, в която суверенният фонд на Саудитска Арабия притежава 50%, заяви, че е достигнала финансова близост с кредиторите по проекта, който ще притежава капацитет от 1500 мегавата.

Саудитска Арабия постепенно започва се отказва от изкопаемите горива в полза на чистата енергия. Министърът на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман обяви проекта Sudair през април, като заяви, че той ще бъде най-големият подобен парк в страната, когато бъде въведен в експлоатация. Очаква се соларният парк ще започне да произвежда енергия през втората половина на 2022 г.

Saudi Aramco се стреми да инвестира в проекти за възобновяема енергия заедно със суверенния фонд на страната, докато икономиките по света се пренасочват към по-екологична енергия в борбата им с изменението на климата.

Главният изпълнителен директор на Aramco Амин Насър заяви миналата седмица, че компанията разглежда опции за производство и износ на водород, въпреки че инвестира за разширяване на капацитета и продажбите на петрол.

След като през юни продаде част от петролопроводите си за сумата от 12,4 млрд. долара, саудитският гигант в момента търси инвеститори и за своята газова мрежа, коментира още агенцията, позовавайки се на свои източници.

В списъка от банки, финансиращи проекта, влизат имена като Mizuho Financial Group, Riyad Bank, Korea Development Bank, Arab Petroleum Investments Corp., Al Rajhi Bank и Standard Chartered Plc., като старши кредитори и оправомощени водещи организатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
fallback