IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синът на Муамар Кадафи - Сейф ал-Ислам, се кандидатира за президент на Либия

Ал-Ислам е издирван от Международния наказателен съд за предполагаеми престъпления срещу човечеството по време на въстанието в Либия през 2011 г.

14:50 | 14.11.21 г.
<p>
	Сейф ал-Ислам Кадафи през 2010 г., на конференция в Либия. Той не е виждан публично от години.&nbsp;<em>Снимка: EPA/SABRI ELMHEDWI</em></p>

Сейф ал-Ислам Кадафи през 2010 г., на конференция в Либия. Той не е виждан публично от години. Снимка: EPA/SABRI ELMHEDWI

Синът на сваления от власт либийски диктатор Муамар Кадафи – Сейф ал-Ислам, подаде документи за участие в президентската надпревара на страната, съобщава телевизия Ал-Ахрар, цитирана от Bloomberg.

Това най-вероятно ще усложни допълнително гласуването, предназначено да сложи край на десетилетния конфликт в страната, посочва информационната агенция.

Сейф ал-Ислам Кадафи, който не е бил виждан публично от години, е подал документите си в клон на избирателната комисия в югозападния град Себха, съобщава либийската телевизия, като се позовава на административен служител.

Видео, публикувано от Almarsad, местна новинарска организация, уж показва, че той подава сам заявлението си.

Кадафи, чийто баща управляваше северноафриканската нация в продължение на четири десетилетия до смъртта си през 2011 г. в подкрепяното от НАТО въстание, е първият широко признат кандидат, който официално се кандидатира за вота на 24 декември миналата седмица.

В момента страната се разкъсва заради раздорите между официални лица дори след сформирането на правителство на националното единство.

Други потенциални кандидати са настоящия министър-председател и Халифа Хафтар, базираният в източната част на Либия военен лидер, който оглави борбата срещу международното правителство в Триполи, преди да бъде постигнато прекратяване на огъня миналата година.

49-годишният Сейф ал-Ислам беше държан от либийската милиция в продължение на шест години, преди да бъде освободен през 2017 г. Той е издирван от Международния наказателен съд за предполагаеми престъпления срещу човечеството по време на въстанието през 2011 г.

Избирателните органи ще решат дали неговата кандидатура, както и тези на други кандидат-претенденти, е валидна.

Междувременно световните сили се събират в Париж, за да обсъдят начините за стабилизиране на Либия. „Преходът в Либия трябва да бъде завършен. Изборите трябва да се проведат при възможно най-добрите условия“, коментира президентът на Франция Еманюел Макрон на пресконференция.

Срещата се съпредседателства от Франция, Германия, Италия, Либия и Организацията на обединените нации. Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, германският канцлер Ангела Меркел и руският външен министър Сергей Лавров са сред високопоставените международни и регионални правителствени служители, които участват в нея.

Мохамед ел Манфи, ръководител на президентския съвет на Либия, и премиерът Абдул Хамид Дбейба също присъстват.

В заключително изказване участниците подчертават важността на „приобщаващ и консултативен изборен процес“ и провеждането на гласуването на 24 декември, както е планирано. Те потвърждават своето уважение и ангажимент за „суверенитета, независимостта, териториалната цялост и националното единство“ на Либия, която притежава най-големите петролни запаси в Африка.

Политиците призовават за изтегляне на наемниците и чуждестранните сили от страната и предупреждават, че лица и образувания в или извън Либия, които се опитват да възпрепятстват, подкопават, манипулират или дерайлират изборния процес и политическия преход, ще бъдат държани отговорни и могат да бъдат наказани в съответствие с резолюция 2571 на Съвета за сигурност на ООН.

Ситуацията в Либия прерасна в гражданска война след отстраняването на Муамар Кадафи през 2011 г. в подкрепено от НАТО въстание. Ислямистки екстремисти се опитваха да се възползват от сътресенията, а мигранти предприемат често фатални плавания към Европа в опит да избягат от страната.

От около 2014 г. Либия е разделена между съперничещи си администрации, всяка подкрепена от противоположни чужди сили и милиции. Подкрепеното от ООН прекратяване на огъня преди около година успокои напрежението, спомогна за възстановяване на добива на петрол от почти нула и проправи пътя за формирането на сегашното единно правителство.

Борбата за власт обаче застрашава президентските избори. Други предизвикателства поставят и разногласията относно изборните закони и спорадичните междуособици между въоръжени групи.

В четвъртък Халифа Хафтар, генералът, който има мощна роля в богатия на петрол изток на Либия, се ангажира да изпрати 300 наемници у дома. Макрон коментира, че те ще напуснат страната през следващите седмици. „Турция и Русия също трябва незабавно да изтеглят своите наемници и въоръжени сили, тъй като присъствието им заплашва стабилността и сигурността на страната и на целия регион“, коментира президентът на Франция.

Най-малко 20 000 чуждестранни бойци и наемници пристигнаха в Либия през последните години от Русия, Сирия, Турция, Судан и Чад, според оценка на ООН.

Участието на Франция в кризата в Либия раздразни Италия, където поредните правителства искаха доминираща роля, защото бяха най-засегнати от мигрантските потоци и прекъснатите доставки на енергия от бившата им колония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още