IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очертава се трудна година за кредитните пазари

Изключението са частните кредити, но фондовете могат да се откажат от ключови защити, за да не губят бизнес, което носи рискове

15:16 | 18.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Следващите няколко години се очертава да бъдат нестабилни за кредитните пазари, тъй като лихвените проценти започват да се повишават. Има обаче един клас активи, който ще продължи да процъфтява.

Активите на частния кредит под управление могат да нараснат с около 70% до 1,5 трлн. долара за четири години според Пол Гълбърг, старши индустриален анализатор в Bloomberg Intelligence. Мениджърите на частни капитали като Apollo Global Management Inc., Ares Management Corp. и Blackstone Inc. ще се възползват, пише той в бележка, цитирана от Bloomberg.

Този непрозрачен ъгъл на кредитния свят е на едно разстояние от ежедневните движения на пазарите. Секторът обикновено използва структури с плаващи лихви, които го предпазват от промени в паричната политика.

Тъй като инвестираният капитал е блокиран за срока на всяка сделка, той също не е обезпокоен от изходящи потоци - основна разлика между частния кредит и синдикираните заеми.

„Директното кредитиране е търпелив капитал, който не е податлив на значителни колебания или изходящи потоци, ако има по-широка волатилност на пазара“, казва Армен Паносян от Oaktree Capital Management.

кредитни кредитни

Тези функции ще бъдат полезни, тъй като перспективата за повишаване на лихвените проценти, намаляване на паричните стимули, високата инфлация, разпространението на повече варианти на коронавируса и продължаващият натиск върху веригите на доставки заплашват да увеличат волатилността през следващата година и след това.

Повишаването на лихвите трябва да бъде много рязко и бързо, за да затрудни частните кредитни фирми. Това би било проблем за почти всички, тъй като кредитополучателите ще се борят да обслужват дълговете си.

Андрю Маккълах, управляващ директор в Hayfin Capital Management, казва, че може да има „сладост“ за частния кредит: краткосрочно, скромно смущение на пазара на държавния дълг, причинено от неочаквана промяна в паричната политика.

„Това ще създаде възможности за директни заеми“, посочва той.

За тези, които са фокусирани само върху първичните сделки, такова прекъсване ще пресуши сливанията и придобиванията, което означава, че може да пропуснат интересни възможности, отбелязва още той.

В Европа са регистрирани 549 трансакции с директни заеми само през първите девет месеца на годината, което е повече от цялата 2019 г., която беше рекордна за индустрията, т.е. очертава се нов рекорд, сочи доклад на Deloitte. Очакванията за по-голяма волатилност през следващата година може само да повишат търсенето на този тип ценни книжа.

Последните сделки включват транш на стойност 1,52 млрд. долара, получен от Parts Town, портфейлна компания на Berkshire Partners и Leonard Green & Partners LP, за рефинансиране, подкрепа на миноритарна капиталова инвестиция от Leonard Green и обратно придобиване, и транш за 1,5 млрд. паунда (2 млрд. долара) от платформата за управление на богатството FNZ.

Една от най-големите сделки се осъществи през август, когато трима заемодатели предоставиха заем в размер на 2,6 млрд. долара и финансираха изкупуването на Stamps.com от Thoma Bravo.

Ръстът на частния кредит не идва без рискове. По-големият брой играчи, както и капитал за разгръщане, означават, че при повече сделки фондовете отказват от ключови предпазни мерки, които ги защитават, ако нещата се объркат, за да спечелят кредитен бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Aznesam
преди 2 години
В крайна сметка живеем в капитализъм, а там капитала има стойност която през последните 10г беше изкуствено заножена до отрицателна стойност. Маркс дори не си го е и представял когато е пишел капитала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Усещате ли, задава се връткане на кранчето на достъпният кредит. А който е взел - да му мисли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още