IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank: Внимателният подбор на акции ще е още по-важен през 2022 г.

Инвеститорите може да бъдат принудени да станат по-проницателни, коментира стратегът Люк Темпълмън

20:00 | 10.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Следващата година ще отбележи завръщането на внимателния подбор на акции, смятат от Deutsche Bank AG.

„През 2022 г., когато пазарите на ценни книжа загубят притока на пари, който даде тласък на всички акции през последното десетилетие, инвеститорите може да бъдат принудени да станат по-проницателни“, коментира стратегът Люк Темпълмън, цитиран от Bloomberg.

Растящата доходност по държавните ценни книжа на фона на увеличенията на основната лихва ще дадат на инвеститорите повече опции при фиксираната доходност и други чувствителни на лихвените движения инвестиционни инструменти, посочват от Deutsche Bank.

И на фона на намаляващата ликвидност заради ограничените покупки на активи фонд мениджърите може да се наложи да си подготвят по-внимателно домашното, за да получат по-добра възвръщаемост. „Най-накрая активните мениджъри може да се върнат пак на мода“, посочва още Темпълмън.

След като тазгодишното почти повсеместно рали отведе ценните книжа до нови рекорди, прогнозите за 2022 г. са далеч по-сподавени, като ограничаването на стимулите и рисковете около Covid-19 се очаква да натежат върху възвръщаемостта.

Темпълмън не е единственият, който прогнозира завръщането на стриктния подбор при акциите догодина. Според представители на Amundi SA и Vanguard Group Inc. фундаментите ще бъдат все по-важни с намаляването на подкрепата.

Тазгодишното изобилие на пазара може да е пикът на една тенденция, започнала след финансовата криза през 2008-2009 г., казва Темпълмън. По това време голяма част от парите, които се вливат в икономиката от централните банки, бяха насочвани към пасивни фондове, които купуваха цели индекси, а не конкретни компании, посочват от Deutsche Bank.

И все пак, популярността на активното инвестиране има да извърви дълъг път, за да се завърне. Макар борсово търгуваните фондове да са получили рекордните приходи от около 900 млрд. долара  тази година, то близо 90% от тези средства са отишли към пасивни фондове, показват данни на Bank of America Corp. и EPFR Global. Инвеститорите предпочитат тези пасивни продукти, защото те са с по-ниски разходи и по-лесни за употреба.

„Пазарите на ценни книжа ще бъдат изненадани от завръщането към фундаментите“, посочва още Темпълтън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още