fallback

П. Гресте: Асанж може да стане жертва на новия съюз на САЩ срещу Китай

САЩ на практика не преследват Асанж заради съдържанието на документите, които публикува, а защото ги публикува, коментира журналистът

19:22 | 20.12.21 г.

Над правителството в Австралия има значителен вътрешен натиск, особено от левицата, страната да поиска връщането на основателя на Wikileaks Джулиан Асанж от Великобритания, след като британски съд разреши екстрадицията му в САЩ.  Натискът обаче не е толкова силен, че правителството наистина да го направи. Това коментира Питър Гресте, професор по журналистика и комуникации към Университета в Куинсланд, в ефира на предаването „В развитие“ на Bloomberg TV BUlgaria.

По думите му САЩ на практика не преследват Асанж заради съдържанието на документите, които публикува, а защото ги публикува, защото иначе трябваше да преследват всички медии, които публикуваха информация от Wikileaks.

„Австралия продължава да твърди, че Асанж трябва да бъде изправен пред австралийската или американската правосъдна система, и че Австралия не е страна по правния спор между Асанж и САЩ – така че австралийските власти не са готови да се намесят в този процес“, коментира гостът.

Асанж е „по-вероятно да бъде жертва“ на взаимоотношенията в новия съюз AUKUS между Великобритания, САЩ и Австралия, каза Гресте.

„Отношенията в AUKUS са изключително важни за Австралия – в продължение на много години тя поддържаше политика на стратегическа неизвестност и не взимаше страна в спора по отношение на Китай. Този пакт показва, че Австралия вече взема страната на САЩ и ще бъде много трудно сега Австралия да подлага САЩ на натиск по стратегически важен случай като този – не смятам, че ще властите ще действат по начин, който ще ядоса съюзниците“, смята гостът.

Има много противоречиви аргументи дали Асанж е виновен или не, коментира Гресте. „Може да е виновен от техническа гледна точка по отношение на закона, но е пределно ясно, че информацията, която Асанж публикува чрез Wikileaks, доведе до фундаментални промени в начина, по който Западът се отнася към конфликтите в Афганистан и Ирак, и привлече огромно обществено внимание“,смята той.

От гледната точка на обществения интерес Асанж не трябва да бъде съден, но в закона за шпионаж, на който САЩ се позовават в този случай, няма място за обществен интерес, коментира Гресте.

„В името на обществения интерес трябва да признаем доброто, което Асанж е извършил със своите разкрития“, каза Гресте, но добави, че смята, че има държавни тайни, който не трябва да бъдат разкривани.

Не съм привърженик на радикалната прозрачност на Асанж, но не сме и видели доказателства, че информацията, споделена от него, е била заплаха за националната сигурност, каза той. „По-скоро има аргументи, че Wikileaks защитиха обществения интерес“, каза още Гресте.

За правителствата на практика няма значение какво е съдържанието на подобни документи – самият факт, че те са класифицирани, означава, че не трябва да бъдат разгласявани – но това противоречи на публичния интерес и на смисъла на работата на журналисти и разобличители, когато публикуват информация за военни престъпления.

Питър Гресте е професор по журналистика и комуникации към Университета в Куинсланд. Той е и дългогодишен кореспондент в Близкия Изток и основател на Алианса за журналистическа свобода. Работил е 25 години за BBC, Reuters и Al Jazeera, като е докладвал директно от фронтовата линия в Афганистан, Латинска Америка, Африка и Близкия изток. 

Целият разговор може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:52 | 10.09.22 г.
fallback