fallback

Трима руснаци и украинец са "напълно виновни" за свалянето на полет MH17 над Украйна

Заподозрените, които са свързани с подкрепяни от Русия бунтовнически групи в Донбас, се съдят задочно

20:00 | 21.12.21 г. 9
Автор - снимка
Редактор

Нидерландската прокуратура обяви във вторник, че трима руснаци и украинец са "напълно отговорни" за свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines над Източна Украйна през 2014 г. и трябва да бъдат признати за виновни за убийство.

Самолетът осъществяваше полет от Амстердам, Нидерландия, до Куала Лумпур, Малайзия, припомня Ройтерс

Мъжете - всички от които са на свобода, могат да получат доживотен затвор, ако бъдат признати за виновни за подпомагане на снабдяването на ракетната система, използвана от подкрепяните от Русия бунтовници за изстрелване на ракета по пътническия самолет, допълва информационната агенция.

„Четиримата заподозрени заедно са напълно отговорни за свалянето на полет MH17, което причини смъртта на 298-те души на борда“, коментира прокурор Тийс Бергер пред съдиите.

На втория ден от представянето на заключителните си думи обвинението казва, че според доказателствата заподозрените - руснаците Олег Пулатов, Сергей Дубински и Игор Гиркин и украинецът Леонид Харченко, са командвали в района, , където беше свален MH17.

Четиримата бяха идентифицирани от специален международен съвместен екип, който разследва катастрофата на полет MH17.

Според прокурорите мъжете, които са свързани с подкрепяни от Русия бунтовнически групи, са направили възможно свалянето на MH17, като са уредили в района да бъде докарана произведена в Русия ракетна система „Бук“.

Според нидерландското законодателство няма значение, че заподозрените в крайна сметка не са натиснали копчето, защото някой, който кара някой друг да извърши престъпление, може да бъде осъден като извършител на това престъпление, казаха прокурорите.

Искането за присъда се очаква в сряда, в края на 20-месечния процес.

Никой от подсъдимите не присъства в съда. Един заподозрян, Пулатов, е изпратил адвокати, които да го представляват. Останалите трима никога не са оказвали съдействие на съда и се съдят задочно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
fallback