fallback

Евтината турска лира привлича българите, търсещи изгодни сделки

Националната валута удари историческо дъно от 18,36 лири за долар на 20 декември

14:55 | 27.12.21 г.

Български купувачи пресичат границата с Турция в пълни автомобили и автобуси, възползвайки се от поевтиняващата турска лира, за да пазаруват по-евтино, пише Bloomberg.

Първата им спирка е бюрото за обмяна на валута, а след това се спускат към пазарите и хранителните магазини в северозападния турски град Одрин.

На Бъдни вечер турският пазар в града е претъпкан от клиенти, дошли от България. Хатидже Ахмедова казва, че е станала в 3 сутринта, за да се качи на автобус, който ще я закара през границата до Одрин, обменила е 200 лева за 1150 лири и е започнала да пазарува. Други са дошли, за да купят подаръци за деца и внуци, тъй като всичко е по-евтино, отколкото в България.

Турция се намира в икономическа криза, като официалните данни показват инфлация от над 21%, която засяга цените на храните, горивата и стоките за домакинството. Но за българските потребители продуктите в хранителните магазини са на изгодни цени и те напускат страната с пълни багажници, пише Bloomberg.

Лирата преживя най-волатилния си месец през декември, поевтинявайки почти всеки ден, докато най-накрая удари историческо дъно от 18,36 лири за долар на 20 декември, когато валутата изгуби над 60% от стойността си спрямо долара тази година. Туристите печелят от този спад.

Оттогава лирата се възстановява, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви нови финансови инструменти, с които да защити депозитите в лира срещу валутните колебания. Така турската валута приключи седмицата на ниво от 10,83 лири за долар.

Бюлент Рейсоглу, президент на кооперативния базар Улус в Одрин, казва, че броят на чужденците се е увеличил 4 пъти през последните няколко седмици.

„Паркингите са пълни с български коли, стана почти невъзможно да видиш регистрационни номера от Одрин или Истанбул“, казва той. „Те пазаруват сякаш са полудели, без да знаят какво купуват и купуват пет или десет едни и същи неща с идеята да ги препродадат или смятайки, че няма да ги открият отново“.

Да пазаруват идват и от съседна Гърция, обменяйки евро за лири.

Въпреки ралито на лирата от миналата седмица турската национална валута е изгубила почти 40% от стойността си тази година в резултат на настояването на Ердоган лихвените проценти да се понижават. В момента лихвите са на ниво от 14%. Установената икономическа теория твърди, че високата инфлация може да бъде забавена от повишаването на лихвените проценти, но Ердоган твърди обратното. Съгласно новата му икономическа програма Ердоган иска евтини кредити, висок износ и голям растеж.

И докато турците чакат за хляб на дълги опашки в студа този месец, снижаването на покупателната им сила на фона на високите цени е болезнено видима. Ердоган призова турските бизнеси да понижат цените си, за да се стабилизира лирата, но засега няма признаци, че те ще се откажат от прииждащите български купувачи в Одрин скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
fallback